Contabilitate
Ce trebuie cunoscut în cazul în care se devine plătitor de T.V.A?
6 martie 2018
30 martie 2018
Cum termenul de păstrare a unor documente este deosebit de mare, de până la 50 de ani, precum în cazul statelor de salarii, şi responsabilitatea persoanelor juridice şi a celor fizice cu sarcini pe această linie este deosebit de mare, am considerat necesar ca abordarea acestei probleme să se facă numai pe bază de temei legal.
Din cauză că, în general, nu se cunosc actele normative prin care se reglementează păstrarea şi arhivarea documentelor financiar-contabile aferente activităţii desfăşurate, în acest material se prezintă principalele reglementări în materie şi prevederile esenţiale din acestea, şi o bibliografie mai amplă, fără a garanta că aceasta este completă pentru toate persoanele juridice; aceasta pentru că persoanele juridice sunt foarte diferite prin specificul şi caracteristicile activităţii lor, documentelor utilizate, formatul documentelor (pe hârtie, electronic, film, radiografie etc.), ceea ce face ca şi reglementările cu privire la modul de arhivare şi termenele de păstrare a documentelor să fie foarte numeroase (şi diferite, bineînţeles).
Cu privire la modul de arhivare şi la termenele de păstrare a documentelor financiar-contabile, faţă de prevederile legale de mai jos mai trebuie avute în vedere şi următoarele aspecte:
Firmele de specialitate scanează întreaga arhivă după care o înregistrează în sisteme de arhivare electronică.
Păstrarea arhivei, în format fizic (pe hârtie), electronic, film, radiografie etc. se face, conform contractului, fie la deţinătorul (proprietarul) arhivei, fie la unitatea prestatoare (care a prelucrat arhiva).
Potrivit art. 1 din Legea nr. 82/1991 – Legea contabilităţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare
Potrivit art. 25 din Legea nr. 82/1991 – Legea contabilităţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare:
Potrivit art. 251 din Legea nr. 82/1991 – Legea contabilităţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare:
În cazul reorganizării persoanelor juridice, acestea vor lua măsuri pentru păstrarea şi arhivarea, potrivit legii, a documentelor justificative şi a registrelor de contabilitate.
Potrivit art. 26 din Legea nr. 82/1991 – Legea contabilităţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare:
În caz de pierdere, sustragere sau distrugere a documentelor financiar-contabile se vor lua măsuri de reconstituire a acestora, potrivit reglementărilor emise în acest sens, în termen de maximum 30 de zile de la constatare, iar în caz de forţă majoră, în termen de 90 de zile de la constatarea încetării acesteia.
De asemenea, este important să precizăm că documentele financiar-contabile care atestă proveniența unor bunuri cu durată de viață mai mare de cinci ani trebuie să fie păstrate pe perioada corespunzătoare duratei de viață utilă a acestora.
În plus, în caz de încetare a activității unei societăți, actele financiar-contabile se păstrează în conformitate cu prevederile Legii societăților nr. 31/1990 sau se pot preda la arhivele statului.
Economist Mantu Ioana – Mădălina
Categorii
Arhiva