Drepturi

Interzicerea folosirii animalelor la spectacole de circ – „divertismentul bazat pe cruzime nu este un act educativ”*

1 august 2017

După lungi dezbateri și discuții, proiectul de lege inițiat de către fostul deputat Remus Cernea a intrat în vigoare la data de 22 iulie 2017, ce aduce modificări legii privind protecția animalelor – Legea nr. 205/2004 în sensul interzicerii folosirii animalelor la circ.

Prin Legea nr. 171/2017 pentru completarea Legii nr. 205/2004 privind protecția animalelor se interzice folosirea animalelor la circ – indiferent dacă sunt sălbatice sau nu, indiferent dacă s-au născut în captivitate sau în natură. Dar, bineînțeles, cum suntem obișnuiți cu fiecare proiect de lege, apar și nelipsitele excepții, indiferent cât de delicată este situația reglementată legal.

Astfel, se interzice folosirea animalelor aparţinând subîncrengăturii vertebrate indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane şi trupe de artişti ambulanţi, precum şi în orice alte tipuri de spectacole similare.

EXCEPȚIE: caii, câinii, unele specii de păsări exotice granivore şi animalele folosite în delfinarii, acvarii. Caii, câinii şi animalele de rentă pot participa la concursuri, târguri, competiţii şi expoziţii de profil organizate şi autorizate conform legii.

Încălcarea acestor prevederi legale constituie infracțiune și va fi pedepsită cu închisoarea de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Odată cu aceste modificări legislative, legiuitorul stabilește și condițiile de relocare a animalelor care nu vor mai putea fi folosite în spectacole de circ. Animalele aparţinând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, aflate în responsabilitatea unor instituţii publice sau private, vor fi relocate prin grija acestora.

Relocarea se va face în rezervaţii, sanctuare sau grădini zoologice, în termen de cel mult 18 luni de la intrarea în vigoare a noii legi, respectiv 22 iulie 2017, pe baza unui plan de măsuri privind relocarea. Acest plan de măsuri se prezintă Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor în termen de 12 luni de la data publicării noii legi în Monitorul Oficial al României, Partea I.

În cele din urmă, această modificare legislativă este un pas înainte în evoluția societății românești și în educarea copiilor noștri prin limitarea actelor de cruzime asupra animalelor.

 

*citat Remus Cernea