Legi

MODIFICAREA LEGII PRIVIND CIRCULAȚIA PE DRUMURILE PUBLICE – NOI SANCȚIUNI PENTRU CONDUCĂTORII AUTO CE FOLOSESC TELEFONUL MOBIL SAU ALTE DISPOZITIVE MOBILE

27 septembrie 2019

La data de 12 august 2019 Guvernul României a adoptat Ordonanța nr. 11, care aduce o serie de modificări în materie de circulația pe drumurile publice. Astfel, începând cu 12 octombrie 2019, conducătorii de vehicule, indiferent de tip și categorie, trebuie să cunoască și, totodată, să respecte noile reglementări. În caz contrar, riscă sancțiuni contravenționale constând în amenzi cuprinse între 870 lei și 1160 lei.Având în vedere numeroasele accidente rutiere din ultimul timp, mare parte a acestora soldându-se cu vătămări corporale sau chiar decese, cauzate de utlizarea telefonului mobil sau o altor asemenea dispozitive de către conducătorii auto în timpul condusului, legiuitorul a instituit noi sancțiuni pentru asemenea comportamente.

Astfel, dacă până la adoptarea OG nr. 11/2019 conducătorul auto care utliliza telefonul mobil în timp ce conducea un autovehicul fără un dispozitiv de tip „mâini-libere” era sancționat cu amendă contravențională și cu aplicarea unui număr de 2 puncte de penalizare, un element de noutate adus de această ordonanță este acela că, după intrarea ei în vigoare nu va mai fi nevoie de utilizarea propriu-zisă a telefonului mobil pentru a fi sancționat contravențional, ci este suficient ca persoana care conduce un vehicul să țină în mână sau să folosească cu mâinile, în orice mod, nu numai a telefonului mobil, ci a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video.

OG nr. 11/2019 modifică, întâi de toate, art. 36 alin. (3) din OUG nr. 195/2002, care va avea următorul cuprins: „În timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mișcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video.”

Așadar, din analiza textului legal de mai sus, desprindem concluzia că nu este cu totul interzisă folosirea telefonului mobil sau a altor asemenea dispozitive în timpul conducerii pe drumurile publice, ci noua reglementare le interzice șoferilor să mânuiască aceste dispozitive în timpul condusului. Deci, excepția ce era reglementată și până acum prin OUG nr. 195/2002, aceea că se poate folosi telefonul mobil în timpul condusului împreună cu un dispozitiv de tip „mâini-libere”, este menținută în continuare, noul text de lege făcând referire doar la situația ținerii în mână sau a folosirii cu mâna în orice mod a telefonului mobil sau o altui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video.

Totodată, interdicția operează exclusiv în cazul în care vehiculul se află în mișcare, astfel că nu veți putea fi amendați dacă veți „butona” telefonul mobil în timp ce stați la culoarea roșie a semaforului sau staționați din orice alte motive, textul legal fiind foarte clar în aceste sens, făcând referire doar la vehicule aflate în mișcare.

Apoi, alte două articole ale OUG nr. 195/2002 sunt modificate în următorul fel:

La art. 100 alin. (3), după litera g) este introdusă o nouă nouă literă, litera h), cu următorul conținut: „ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mișcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulația vehiculelor.”

Prin urmare, noua reglementare prevede că șoferii care încalcă o altă regulă de circulație în timp conduc pe drumurile publice un autovehicul și folosesc cu mâinile un dispozitiv mobil, pe lângă sancțiunea contravențională a amenzii, se vor alege și cu permisul suspendat. Rațiunea înăspririi sancțioării acestui tip de comportament este creșterea gradului de pericol social. Folosirea telefonului mobil și a altor dispozitive electronice de comunicare sau divertisment, în timpul conducerii unui vehicul pe drumurile publice, reprezintă unul dintre principalii factori de distragere a atenției pentru conducători, constituind o reală problemă pentru siguranța rutieră, prin amploare și frecvență.

Art. 101 alin. (1) este și el modificat, în sensul introducerii punctului 19, care prevede: „ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere, aflat în mișcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducătorul acestuia.”

Așadar, nici bicicliștii nu sunt „iertați” dacă, în timp ce se deplasează folosesc cu mâna telefonul mobil sau un dispozitiv similar. Aceștia vor putea fi sancționați cu amenzi cuprinse între 870 de lei și 1.160 de lei.

Actualele reguli privind utilizarea telefonului mobil vizează conducătorii tuturor categoriilor de vehicule, însă, faptic, sunt sancționați doar conducătorii de autovehicule.

În prezent, folosirea telefoanelor mobile în timpul conducerii mașinii se sancționează cu amenzi de până la 435 de lei și aplicarea a două puncte de penalizare. Conducătorii auto pot folosi totuși telefonul mobil în timpul conducerii mașinii, însă doar cu condiția ca acesta să fie prevăzut cu dispozitiv de tip „mâini-libere”.

În concluzie, mare atenție dacă utilizați telefonul mobil sau alte asemenea dispozitive în timp ce conduceți, pentru că riscați sancțiuni pecuniare mari, însoțite, în unele cazuri și de suspendarea permisului de conducere. Însă, dincolo de aceste reglementări care descurajează orice alte activități pe care le-am putea întreprinde în timp ce suntem la volanul mașinii, să nu ignorăm faptul că un sfert din accidentele de circuație din România sunt cauzate de folosirea telefonului.