Național

Atenție șoferi la modificările legislative privind efectuarea ITP-ului

9 ianuarie 2018

La data de 01 ianuarie 2018 s-a publicat în Monitorul Oficial o nouă lege de modificare a Ordonanței Guvernului prin care se reglementează încadrarea sau înregistrarea vehiculelor înmatriculate în normele tehnice privind siguranța circulației rutiere și nu numai, respectiv Legea nr. 260/2017.

ATENȚIE: data intrării sale în vigoare este 20 mai 2018, însă avem două situații de excepție care se aplică începând cu data de 01 ianuarie 2018:

  1. vor fi supuse inspecției tehnice periodice la 2 ani – autovehiculele destinate transportului de persoane care au, în afara locului conducătorului, cel mult 8 locuri pe scaune, respectiv un an în cazul autovehiculelor care au o vechime de cel puțin 12 ani, cu excepția vehiculelor de interes istoric;
  2. autovehiculele destinate transportului de persoane care au, în afara locului conducătorului, cel mult 8 locuri pe scaune se supun primei inspecții tehnice periodice la 3 ani, dacă la data primei înmatriculări în România au fost noi.

Vă aducem în atenția dumneavoastră principalele modificări și noile obligații legale care revin deținătorului certificatului de înmatriculare/înregistrare:

  • la verificarea tehnică autovehiculele vor trece de inspecție doar dacă au, în cel mai rău caz, defecte mici – când se constată deficiențe minore, se consideră că inspecția a fost trecută;

deficiențe minore – deficiențele care nu au un efect semnificativ asupra siguranței vehiculului sau impact asupra mediului, precum și alte neconformități minore.

  • în situația în care vor fi identificate deficiențe majore sau periculoase, inspecția nu va fi trecută, iar proprietarii autovehiculelor vor fi obligați să le repare în cel mult 30 de zile, când va fi efectuată o nouă inspecție a vehiculului;

deficiențe majore – deficienţele susceptibile să compromită siguranţa vehiculului, să aibă impact asupra mediului sau să îi pună în pericol pe ceilalţi participanţi la trafic, precum şi alte neconformităţi mai importante.

deficiențe periculoase – deficienţele care constituie un risc direct şi imediat la adresa siguranţei rutiere sau care au impact asupra mediului.

  • următoarea verificare tehnică pentru vehiculele mai vechi de 12 ani, în condițiile arătate mai sus – care au cel mult opt locuri pe scaune + locul șoferului, se va face la data stabilită în certificatul de înmatriculare, urmând ca noua regulă de verificare anuală pentru mașinile vechi să se aplice cu următoarea inspecție tehnică deja programată, trebuind să treacă ITP-ul în fiecare an;
  • pentru autovehiculele cu o vechime mai mică de 12 ani, inspecția tehnică periodică se efectuează în continuare o dată la doi ani, cu excepția autovehiculelor noi la prima înmatriculare în România, cu privire la care primul ITP se va face după 3 ani.

SANCȚIUNILE prevăzute de Codul Rutier:

Pentru fapta de a conduce pe drumurile publice un vehicul care prezintă deficiențe periculoase sau al cărui termen de valabilitate a inspecției tehnice periodice a expirat, O.U.G. nr. 195/2002 privind Codul rutier stabilește următoarele sancțiuni:

  • fapta constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni, respectiv de la 9 la 20 puncte-amendă (305,00 lei – 2.900,00 lei);
  • reținerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia de către poliția rutieră,
  • caz în care se va elibera o dovadă înlocuitoare cu drept de circulație pentru 15 zile;
  • se restituie proprietarului sau utilizatorului vehiculului de către politia rutieră, la prezentarea de către acesta a dovezii încetării motivului pentru care documentul a fost reținut;
  • în cazul în care certificatul de înmatriculare sau de înregistrare a fost reținut ca urmare a săvârșirii unei contravenții privind conducerea pe drumurile publice a unui vehicul cu deficiențe majore sau periculoase, acesta se restituie proprietarului sau utilizatorului de către poliția rutieră la prezentarea dovezii eliberate de către Registrul Auto Român din care rezultă că deficiența a fost remediată.

Potrivit ultimelor modificări legislative, s-a modificat și valoarea punctului-amendă, în sensul că legiuitorul a prevăzut că pentru perioada 01 ianuarie 2018 – 31 decembrie 2018 valoarea unui punct-amendă este de 145 lei.

Astfel, înainte să plecați la drum, verificați data ultimei verificări efectuate pentru a evita să fiți sancționați contravențional, iar în situația în care deja ați fost sancționați, vă recomandăm să apelați la un specialist din domeniul juridic care vă poate îndruma în soluționarea problemei dumneavoastră!