În mâinile noastre – Protecția și promovarea drepturilor copilului
5 septembrie 2017
Joi, 1 iunie 2017, Ministerul Muncii și Justiției Sociale (MMJS) a anunțat înființarea instituției Avocatul Copilului, cu mandatul de a promova drepturile copilului și de a apăra respectarea acestora.
În comunicatul de presă, MMJS ne informează că investiția în copii reprezintă o investiție în viitor, programul de guvernare pentru perioada 2014 – 2020 cuprinde printre măsurile destinate acestora și înființarea instituției Avocatul Copilului, până la sfârșitul anului, cu mandatul de a promova drepturile copilului și a apăra respectarea acestora. Dreptul la participare, asigurat prin lege fiecărui copil, îi conferă acestuia posibilitatea de a avea un cuvânt de spus în procesul adoptării tuturor deciziilor care îl privesc. Vocea copiilor trebuie să se facă auzită, iar prin înființarea Avocatul Copilului ne dorim ca drepturile și interesele copiilor să fie apărate și promovate în fața tuturor, fie că vorbim de instituțiile de la nivel central sau local sau orice alți factori de decizie, ale căror hotărâri au impact asupra vieții acestora. Avocatul Copilului va acționa în scopul promovării și protejării drepturilor copiilor în vârstă de până la 18 ani, va susține și încuraja respectarea și promovarea drepturilor copiilor în vederea îmbunătățirii atitudinii publice față de copii. Acesta va colabora cu organizațiile copiilor și va transmite informațiile primite de la acestea către factorii de decizie și autoritățile competente, având posibilitatea de a formula și de a propune măsuri, menite să încurajeze participarea copiilor în luarea deciziilor care îi privesc.
Legea nr. 272 din 21 iunie 2004, numită și Legea Copilului, reglementează cadrul legal privind respectarea, promovarea şi garantarea drepturilor copilului. Autorităţile publice, organismele private autorizate, precum şi persoanele fizice şi persoanele juridice responsabile de protecţia copilului sunt obligate să respecte, să promoveze şi să garanteze drepturile copilului stabilite prin Constituţie şi lege, în concordanţă cu prevederile Convenţiei adoptate de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite la 20 noiembrie 1989, ratificată prin Legea nr. 18/1990, republicată, cu modificările ulterioare, şi ale celorlalte acte internaţionale în materie la care România este parte. Protecţia copiilor și drepturile acestora împotriva tuturor formelor de violenţă este un drept fundamental garantat atât de Convenţia ONU cât şi de alte tratate şi standarde internaţionale privind drepturile omului.
Drepturile copilului prezentate conform Convenției ONU sunt următoarele:
Copilul are dreptul la stabilirea și păstrarea identității sale.
Copilul are dreptul de a menține relații personale și contacte directe cu părinții, rudele, precum și cu alte persoane față de care copilul a dezvoltat legături de atașament.
Copilul care a fost separat de ambii părinți sau de unul dintre aceștia, printr-o măsură dispusă în condițiile legii, are dreptul de a menține relații personale și contacte directe cu ambii părinți, cu excepția situației în care acest lucru contravine interesului superior al copilului.
Copilul ai cărui părinți locuiesc în state diferite, are dreptul de a întreține relații personale și contacte directe cu aceștia, cu excepția situației în care acest lucru contravine interesului superior al copilului.
Copilul are dreptul de a primi o educație care să îi permită dezvoltarea, în condiții nediscriminatorii, a aptitudinilor și personalității sale.
Copilul are dreptul de a se bucura de cea mai bună stare de sănătate pe care o poate atinge, și de a beneficia de serviciile medicale și de recuperare necesare pentru asigurarea realizării efective a acestui drept.
Copilul are dreptul de a fi protejat împotriva exploatării, și nu poate fi constrâns la o muncă ce are un potențial risc sau care este susceptibilă să îi compromită educația ori să îi dăuneze sănătății sau dezvoltării sale fizice, mentale, spirituale, morale sau sociale.
Copilul are dreptul de a beneficia de un nivel de trai care să permită dezvoltarea sa fizică, mentală, spirituală, morală și socială.
Copilul are dreptul de a beneficia de asistență socială și de asigurări sociale, în funcție de resursele și de situația în care se află acesta și persoanele în întreținerea cărora se găsește.
Copilul are dreptul de a fi protejat împotriva folosirii ilicite de stupefiante și substanțe psihotrope, așa cum sunt acestea definite de tratatele internaționale în materie.
Copilul are dreptul la protecție împotriva oricărei forme de exploatare.
Copilul cu handicap are dreptul la îngrijire specială, adaptată nevoilor.
Copilul are dreptul la protejarea imaginii sale publice și a vieții sale intime, private și familiale. Este interzisă orice acțiune de natură să afecteze imaginea publică a copilului sau dreptul acestuia la viața intimă, privată și familială.
Copilul are dreptul la libertate de exprimare. Părinții sau după caz alți reprezentanți legali ai copilului, persoanele care au în plasament copii precum și persoanele care prin natura funcției promovează și asigură respectarea drepturilor copiilor au obligația de a le asigura informații, explicații și sfaturi, în funcție de vârsta și gradul de înțelegere al acestora precum și de a le permite să-și exprime punctul de vedere, ideile și opiniile.
Copilul capabil de discernământ are dreptul de a-și exprima liber opinia sa asupra oricărei probleme care îl privește. În orice procedură judiciară sau administrativă care îl privește, copilul are dreptul de a fi ascultat. Este obligatorie ascultarea copilului care a împlinit vârsta de 10 ani! Cu toate acestea poate fi ascultat și copilul care nu a împlinit vârsta de 10 ani dacă autoritatea competentă apreciază că audierea lui este necesară pentru soluționarea cauzei.
Copilul are dreptul la libertate de gândire, de conștiință și religie. Potrivit Art. 491 al Codului Civil al României: „(1) Părinții îndrumă copilul, potrivit propriilor convingeri, în alegerea unei religii, în condițiile legii, ținând seama de opinia, vârsta și de gradul de maturitate ale acestuia, fără a-l putea obliga să adere la o anumită religie sau la un anumit cult religios. (2) Copilul care a împlinit vârsta de 14 ani are dreptul să își aleagă liber confesiunea religioasă.”
Copilul are dreptul la libertate de asociere, în structuri formale și informale, precum și dreptul la libertatea de întrunire pașnică, în limitele prevăzute de lege.
Copilul aparținând unei minorități etnice, religioase sau lingvistice are dreptul la viață culturală proprie, la declararea apartenenței sale religioase, la practicarea propriei sale religii, precum și dreptul de a folosi limba proprie în comun cu alți membrii ai comunității din care face parte.
Copilul are dreptul la respectarea personalității și individualității sale și nu poate fi supus pedepselor fizice sau altor tratamente umilitoare ori degradante.
Copilul are dreptul la odihnă și vacanță.
Copilul are dreptul de a fi protejat împotriva oricăror forme de violentă, neglijentă, abuz sau rele-tratamente.
Copilul are dreptul să crească alături de părinții săi. Copilul are dreptul sa fie crescut într-o atmosferă de afecțiune și de securitate materială și morală.
Orice copil care este, temporar sau definitiv, lipsit de ocrotirea părinților săi sau care, în vederea protejării intereselor sale, nu poate fi lăsat în grija acestora, are dreptul la protecție alternativă.
Copilul are dreptul sa depună singur plângeri referitoare la încălcarea drepturilor sale fundamentale.
Copilul este informat asupra drepturilor sale precum și asupra modalităților de exercitare a acestora.
Fiecare societate, indiferent de cadrul cultural, economic sau social, poate și trebuie să oprească violenţa faţă de copii. Aceasta nu înseamnă doar sancţionarea agresorilor, dar necesită și transformarea mentalităţii societăţilor și a condiţiilor economice și sociale asociate cu violenţa. Deşi uneori este percepută ca o problemă individuală, violenţa împotriva copiilor este, de fapt, o problemă a societăţii, determinată de inechităţi economice şi sociale şi nivel scăzut de educație. Ea este stimulată de normele sociale ce tolerează violenţa, ca o modalitate acceptabilă de rezolvare a conflictelor, ce permit dominarea adulţilor asupra copiilor şi astfel încurajând discriminarea.
Copiii care au fost abuzaţi sau neglijaţi grav deseori au probleme de dezvoltare, întâmpină dificultăţi de învăţare şi au rezultate slabe la şcoală. Ei pot avea un respect de sine scăzut şi pot suferi de depresie, ceea ce poate duce, în cele mai rău caz, la comportament riscant şi auto-vătămare. Asistarea la cazurile de violenţă poate cauza probleme similare. Copiii care cresc într-o gospodărie sau comunitate violentă tind să asimileze acel comportament, ca o modalitate de rezolvare a disputelor, să repete modelul de violenţă şi abuz împotriva propriilor soţi şi copii.
Violenţa rămâne a fi o parte reală a vieţii copiilor din toată lumea – indiferent de circumstanţele lor economice şi sociale, cultură, religie sau origine etnică – cu consecinţe atât imediate, cât şi pe termen lung.
Studiul „Abuzul asupra copiilor instituţionalizaţi din România” a arătat că aproape jumătate din copiii instituţionalizaţi (48%) au confirmat bătaia ca practică punitivă, chiar dacă în cercetarea calitativă majoritatea copiilor au declarat că frecvenţa bătăilor în instituţii a scăzut în ultimii 2-3 ani. Acelaşi studiu a arătat că 47% dintre părinţi apelează frecvent la bătaie ca măsura de pedepsire a copiilor. Un număr de descoperiri accidentale indică de asemenea o tendinţă alarmantă de violenţă în școli, autorii fiind atât profesorii cât şi alţi copii. Cercetările indică şi prezenţa abuzului sexual şi a drogurilor în şcoli (11% dintre copii). Una din formele violenţei căreia îi sunt expuși copiii este munca forţată. În România peste 70.000 de copii sunt exploataţi prin muncă iar 1,4% dintre aceştia au între 5-14 ani. Un procent de 92-93% dintre copiii expuşi muncii forţate provin din mediul rural, 3,5% muncesc în locuri periculoase, iar în 98% din cazuri există o violare a reglementărilor legale privind vârsta minimă sau numărul de ore lucrate.
Estimările ONU la nivel gobal potrivit datelor populației ne arată că:
În 2012 a fost luată viaţa copiilor şi adolescenţilor sub vârsta de 20 de ani a 95.000 de copii (aproximativ) – practic 1 din 5 victime ale omorului în acel an.
În jur de 6 din 10 copii cu vârsta de 2-14 ani din lume (aproape un miliard) sunt pedepsiţi fizic de către îngrijitori în mod sistematic.
Aproape 1 din 3 elevi cu vârsta între 13-15 ani din lume raportează implicarea în una sau mai multe bătăi fizice pe parcursul anului trecut.
Un pic mai mult de 1 din 3 elevi cu vârsta între 13-15 ani în lume suferă de intimidare în mod sistematic.
Aproximativ 1 din 3 adolescenţi cu vârsta de 11-15 ani, din Europa şi America de Nord recunoaşte că a intimidat pe altcineva la şcoală, cel puţin o dată pe parcursul ultimelor luni.
Aproape o pătrime din fetele cu vârsta de 15-19 ani în lume (circa 70 milioane) raportează că au fost victime ale unei forme de violenţă fizică de la vârsta de 15 ani.
În jur de 120 milioane de fete sub vârsta de 20 de ani (circa 1 din 10) au fost forțate să întreţină relaţii sexuale sau alte acte sexuale la un moment dat în viaţa lor. Băieţii tot sunt supuşi acestui risc, deşi nu este disponibilă vreo estimare globală, din cauza lipsei de date comparabile în majoritatea ţărilor.
Dovezile oferite de prezentul raport demonstrează clar că foarte mulţi copii nu sunt protejaţi adecvat de violenţă. Marea parte a violenţei împotriva copiilor este comisă de persoanele care ar urma să-i protejeze sau de cei cu care interacţionează zilnic – îngrijitori, semeni şi parteneri intimi. De asemenea, copiii sunt deseori lipsiţi de protecţia Statului în care trăiesc. Organizațiile neguvernamentale intenţionează să contribuie la asigurarea unui mediu protector pentru copiii aflaţi în pericolul de a fi exploataţi, cu atât mai mult cu cât noua legislaţie oferă sugestii pentru mecanisme speciale bazate pe o abordare integrată şi servicii comunitare.
În concluzie rezultatele şi ecourile actualei abordări ne dorim să aibă ca și efect conștientizarea fiecărui individ ce are responsabilitatea de a oferii protecție fiecărui copil împotriva abuzului şi neglijării lor.
Website-ul www.avocat-musat.ro foloseşte fişiere de tip cookie. Prin continuarea navigării pe acest website vă exprimaţi consimţământul pentru utilizarea fişierelor de tip cookie. Puteţi să refuzaţi folosirea anumitor fişiere cookie prin accesarea setărilor browserului. Pentru mai multe detalii privind folosirea fişierelor cookie vă rugăm să accesaţi Politica noastră de cookies.
Website-ul www.avocat-musat.ro foloseşte fişiere de tip cookie. Prin continuarea navigării pe acest website vă exprimaţi consimţământul pentru utilizarea fişierelor de tip cookie. Puteţi să refuzaţi folosirea anumitor fişiere cookie prin accesarea setărilor browserului. Pentru mai multe detalii privind folosirea fişierelor cookie vă rugăm să accesaţi Politica noastră de cookies.
NOTE: Aceste setări se vor aplica numai browserului și dispozitivului pe care îl utilizați în prezent.
POLITICA DE COOKIES
Www.avocat-musat.ro foloseşte fişiere de tip cookie. Acestea au rolul de a îmbunătăţi experienţa dumneavoastră cât timp navigaţi pe website-ul nostru şi de a oferi servicii adaptate nevoilor şi solicitărilor vizitatorilor.
Ce este cookie-ul şi pentru ce este folosit?
Cookie-ul este un fişier de mici dimensiuni care va fi stocat pe computerul, terminalul mobil sau alte echipamente ale unui utilizator de pe care se accesează internetul. Cookie-ul este instalat prin solicitarea emisă de către un web-server unui browser (ex: Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox). Cookie-ul nu conţine programe software, viruși sau spyware şi nu poate accesa informaţiile de pe dispozitivul utilizatorului.
Doar web-serverul care a solicitat acceptul de utilizare a cookie-ului va putea avea acces din nou la informaţia stocată atunci când utilizatorul se întoarce pe website. Cookie-ul nu are nevoie de date personale pentru a fi utilizat.
Cookie-urile sunt de două feluri: cookie-uri utilizate pentru o sesiune şi cookie-uri care au o durată mai îndelungată de existenţă. Cookie-urile utilizate pentru o sesiune vor fi şterse din dispozitivul dumneavoastră de îndată ce sesiunea de căutare pe website s-a încheiat. Cookie-urile cu o durată mai îndelungată de existenţă vor rămâne într-un fişier al browser-ului şi vor fi activate din nou la vizitarea website-ului care le-a creat.
Cookie-ul are rolul de a îmbunătăţi experienţa utilizatorului pe website-ul nostru. Cookie-ul va recunoaşte terminalul utilizatorului şi va prezenta conţinutul website-ului într-un mod relevant, în concordanţă cu preferinţele utilizatorului.
Ce tipuri de cookie-uri folosim?
Cookie-uri necesare:
Cookie-urile necesare sunt cele fără de care website-ul nu poate funcţiona corespunzător şi au rolul de a face un site utilizabil prin activarea funcţiilor de bază, precum navigarea în pagină şi accesul la zonele securizate de pe site.
Cookie-uri de preferinţă
Cookie-urile de preferinţă permit website-ului să îşi amintească informaţii strâns legate de preferinţele utilizatorilor la navigarea pe website, cum ar fi limba în care a fost citit sau regiunea din care a fost accesat website-ul.
Cookie-uri de statistică
Informaţiile stocate de cookie-urile de statistica au rolul de a ajuta proprietarii unui site să înţeleagă modul în care utilizatorii au interacţionat cu website-ul prin raportarea în mod anonim a acestor informaţii. În această categorie se încadrează şi cookie-urile pentru monitorizarea traficului în mod anonim, care ne permit să știm câți utilizatori accesează www.avocat-musat.ro și care sunt paginile vizitate.
Cookie-uri de marketing
Cookie-urile de marketing au rolul de a afişa anunţuri relevante şi antrenante pentru utilizatorii individuali şi sunt utilizate pentru a-i urmări pe utilizatori de la un site la altul.
Datele personale şi cookie-urile
Cookie-urile în sine nu solicită informații cu caracter personal pentru a putea fi utilizate și, în cele mai multe cazuri, nu identifică personal utilizatorii de internet. Datele personale colectate prin utilizarea Cookie-urilor pot fi colectate doar pentru a facilita anumite funcționalități pentru utilizator. Aceste date sunt criptate într-un mod care face imposibil accesul persoanelor neautorizate la ele.
Setările browser-ului în privinţa cookie-urilor
Browser-ul vă permite să setaţi stergerea cookie-urilor după o anumită perioadă de timp sau de fiecare dată după ce închideţi sesiunea de căutare. Pentru aceasta este nevoie să faceţi setările necesare în cadrul browser-ului.
Ştergerea cookie-urilor
O aplicație folosită pentru accesarea paginilor web permite salvarea Cookie-urilor pe terminal în mod implicit. Browser-ul web permite modificarea acestor setări astfel încât administrarea automată a Cookie-urilor să fie blocată de browser-ul web sau utilizatorul să fie informat de fiecare dată când Cookie-uri sunt trimise către terminalul său. Pentru a face modificarile dorite este necesar să accesaţi zona de setări a browser-ului. Dezactivarea sau refuzul de a primi cookie-uri pot afecta anumite funcţii ale paginii web.
Informare privind prelucrarea datelor cu caracter personal
Cabinet Avocat Mușat Alina Florina, cu sediul principal situat în Mun. Timișoara, Bld. Take Ionescu, nr. 25, ap. 1, Jud. Timiș, tel. 0256.221.010, fax. 0356.176.000, e-mail: office@avocat-musat.ro și cu sediul secundar situat în Mun. București, Bld. Unirii, nr. 69, bl. G2B, et. 6, ap. 17, Sector 3, București, tel. 0314.260.806, fax. 0314.260.804, având C.I.F. RO25254225, în calitate de operator de date cu caracter personal, prelucrează datele dumneavoastră personale în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal, și libera circulație a acestor date.
Prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal de către Cabinet Avocat Mușat Alina Florina se va înscrie întotdeauna în cadrul legal prevăzut de Regulament și de legislația națională și se va realiza numai în măsura în care prelucrarea este necesară pentru executarea unui contract la care dumneavoastră sunteți parte sau pentru a face demersuri la cererea dumneavoastră înainte de încheierea unui contract ori dacă v-ați dat consimţământul pentru prelucrarea datelor cu caracter personal pentru unul sau mai multe scopuri specifice, precum și în oricare dintre situațiile prevăzute de art. 6 din Regulament în măsura în care va fi cazul.
Scopul prelucrării acestor date de către Cabinet Avocat Mușat Alina Florina vizează încheierea, executarea sau orice altă operațiune legală aflată în legătură sau în strânsă legătură cu contractul încheiat cu dumneavoastră și care derivă din acesta, datele personale prelucrate fiind doar cele strict necesare îndeplinirii acestor operațiuni.
De asemenea, vă informăm că sediul nostru este supravegheat prin mijloace tehnice de înregistrare audio și video. Scopul înregistrării este acela de a asigura protecția documentelor pe care Cabinet Avocat Mușat Alina Florina le deține în incinta acestuia.
Drepturile dumneavoastră:
– Dreptul de a fi informat cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal;
– Dreptul de a vă opune prelucrării datelor cu caracter personal dacă prelucrarea a operat în lipsa temeiului legal sau contractual, precum și dreptul de a vă opune la primirea de corespondență de tip marketing;
– Dreptul de corectare a datelor cu caracter personal;
– Dreptul de a cere ștergerea datelor și de a fi uitat;
– Dreptul de a transfera datele cu caracter personal;
– Dreptul de a vă adresa Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.
Pentru informații suplimentare, vă stăm la dispoziție!
Ne puteți contacta în orice moment la adresa de e-mail: office@avocat-musat.ro sau la numărul de telefon 0256.221.010.
15.07.2019 Cabinet Avocat Mușat Alina Florina
POLITICA PRIVIND PROTECŢIA DATELOR CU CARACTER PERSONAL ÎN CADRUL CABINETULUI DE AVOCAT MUŞAT & PARTNERS
Protecţia datelor dumneavoastră cu caracter personal reprezintă o importantă latură a activităţii noastre, iar în acest sens ne dorim să vă garantăm un standard înalt de transparenţă şi confidenţialitate.
Acţionam cu maximă diligenţă în ce priveşte aplicarea prevederilor Regulamentului General privind Protecția Datelor 2016/679/UE referitor la protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date, și de abrogare a Directivei 95/46/CE („RGPD”), dar şi a celorlalte prevederi din legislaţia naţională privind protecţia datelor personale.
Comisia Europeană a definit datele cu caracter personal ca fiind orice informații care se referă la o persoană fizică identificată sau identificabilă. Informațiile diferite care, adunate, pot duce la identificarea unei anumite persoane constituie și ele date cu caracter personal.
Datele cu caracter personal care au fost anonimizate, criptate sau pseudonimizate, dar pot fi utilizate pentru reidentificarea unei persoane rămân date cu caracter personal și sunt vizate de RGPD.
Datele cu caracter personal care au fost făcute anonime în așa fel încât persoana fizică nu este sau nu mai este identificabilă nu mai sunt considerate date cu caracter personal. Pentru ca datele să fie cu adevărat anonimizate, anonimizarea trebuie să fie ireversibilă.
Sunt astfel de date cu caracter personal, spre exemplu: nume și prenume; adresă de domiciliu; o adresă de e-mail, cum ar fi prenume.nume@societate.com; un număr de act de identitate; date privind locația (de exemplu, funcția de date privind locația disponibilă pe un telefon mobil); o adresă de protocol de internet (IP); un identificator de modul cookie; identificatorul de publicitate al telefonului dvs.; date deținute de către un spital sau un medic, care ar putea fi un simbol ce identifică în mod unic o persoană.
Politica de prelucrare a datelor cu caracter personal se aplică în toate relaţiile pe care Cabinetul de avocat Muşat & Partners le desfăşoară atât cu clienţii cabinetului, cât şi cu partenerii de afaceri sau cu oricare alte persoane cu care intră în raporturi de colaborare, conlucrare sau asociere. De asemenea, prezenta politică de prelucrare a datelor cu caracter personal se aplică datelor colectate prin intermediul paginii de internet www.avocat-musat.ro, dar şi altor date colectate prin intermediul serviciului de e-mail sau în cadrul unor evenimente organizate de către sau în colaborare cu Cabinetul de avocat Muşat & Partners.
Pentru politica privind utilizarea fişierelor de tip cookie vă rugăm să consultaţi secţiunea specifică destinată modulelor cookie. Puteţi accesa Politica de cookies aici.
Datele cu caracter personal prelucrate de către Cabinet de avocat Muşat & Partners
În funcţie de raporturile juridice şi relaţiile desfăşurate cu dumneavoastră putem prelucra diferite tipuri de date cu caracter personal. Aceste date pot include: numele şi prenumele dumneavoastră, denumirea postului, adresa poștală, inclusiv adresa de domiciliu, în cazul în care ne-ați comunicat-o, adresa profesională, numărul de telefon, numărul de telefon mobil, numărul de fax și adresa de e-mail.
În situaţia în care sunteţi client al Cabinetului de avocat Muşat & Partners categoriile de date prelucrate pot include şi informaţii privind orice chestiuni juridice, litigii sau calitatea dumneavoastră în cadrul unui litigiu, obiectul acestuia, precum şi orice alte informaţii despre care am luat la cunoştinţă în interesul îndeplinirii mandatului care ne-a fost încredinţat. Astfel de date pot fi datele privind apartenența la un sindicat, datele de sănătate, datele cu privire la opiniile dumneavoastră politice, datele privind condamnări penale și infracțiuni sau orice alte asemenea date.
De asemenea, păstrăm o evidenţă a interacţiunilor pe care Cabinet de avocat Muşat & Partners le are cu dumneavoastră şi prelucrăm aceste date în scopul asigurării unor servicii juridice la standarde ridicate şi care să corespundă nevoilor dumneavoastră.
Temeiul juridic al prelucrării datelor dumneavoastră cu caracter personal
Interacţiunea dumneavoatră cu Cabinet de avocat Muşat & Partners este analizată cu maximă diligenţă din partea noastră, asigurarea transparenţei şi confidenţialităţii reprezentând un obiectiv deosebit de important pentru noi.
Datele dumneavoastră cu caracter personal sunt prelucrate de către Cabinet de avocat Muşat & Partners ţinându-se seama de raporturile existente între părţi. Astfel, în deplin accord cu Regulamentul General privind Protecția Datelor 2016/679/UE referitor la protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date, și de abrogare a Directivei 95/46/CE temeiul prelucrării poate fi reprezentat de:
a) consimţământul dat de către dumneavoastră pentru prelucrarea datelor cu caracter personal pentru unul sau mai multe scopuri specifice;
b) necesitatea prelucrării pentru executarea unui contract la care dumneavoastră sunteţi parte sau pentru a face demersuri la cererea dumneavoastră înainte de încheierea unui contract;
c) necesitatea prelucrării în vederea îndeplinirii unei obligaţii legale care ne revine în calitate de operator;
d) necesitatea prelucrării pentru a proteja interesele vitale ale dumneavoastră sau ale altei persoane fizice;
e) necesitatea prelucrării pentru îndeplinirea unei sarcini care serveşte unui interes public sau care rezultă din exercitarea autorităţii publice cu care suntem învestiţi în calitate de operator;
f) necesitatea prelucrării în scopul intereselor legitime urmărite de către Cabinet de avocat Muşat & Partners sau de o parte terţă, cu excepţia cazului în care prevalează interesele sau drepturile şi libertăţile fundamentale ale dumneavoastră, care necesită protejarea datelor cu caracter personal, în special atunci când persoana vizată este un copil.
Scopul prelucrării datelor cu caracter personal de către Cabinet de avocat Muşat & Partners
Datele dumneavoastră cu caracter personal vor fi prelucrate doar în scopuri legitime. În acest sens, vom prelucra datele cu caracter personal în următoarele scopuri:
– oferirea serviciilor juridice solicitate în deplin acord cu Legea nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, cu Statutul profesiei de avocat, cu Codul deontologic al avocaţilor din Uniunea Europeană, dar şi cu celelalte acte normative cu incidenţă în exercitarea profesiei de avocat;
– gestionarea relaţiilor contractuale cu dumneavoastră, în calitate de client, partener, colaborator ş.a., pentru îmbunătăţirea serviciilor pe care vi le furnizăm şi pentru analiza gradului dumneavoastră de satisfacţie în ce priveşte serviciile noastre;
– îndeplinirea unei obligaţii legale impusă de legislaţia naţională şi de asemenea, pentru respectarea hotărârilor judecătoreşti;
– gestionarea securităţii şi accesului în sediul nostru, gestionarea securităţii sistemelelor IT pentru evitarea sustragerii de informaţii sau date ale clienţilor, partenerilor, colaboratorilor sau oricăror altor persoane cu care Cabinet de avocat Muşat & Partners a interacţionat.
Furnizarea datelor cu caracter personal:
În scopul asigurării îndeplinirii obligaţiilor care ne revin potrivit legii şi raporturilor contractuale existente, dar şi pentru asigurarea unor servicii de înaltă calitate, vă rugăm să ne furnizaţi datele cu caracter personal solicitate de către Cabinet de avocat Muşat & Partners în modalitatea solicitată şi la termenul stabilit în acest sens.
Atunci când ne încredinţaţi date cu caracter personal ale altor persoane fizice, vă rugăm să le informaţi, în prealabil, despre Politica de confidenţialitate a Cabinetului de avocat Muşat & Partners, astfel cum aceasta este prezentată în cuprinsul acestei secţiuni.
Dezvăluirea datelor cu caracter personal:
Nu vom dezvălui datele dumneavoastră cu caracter personal terţilor, însă este posibil ca pentru asigurarea unei bune gestionări a raporturilor juridice existente să dezvăluim datele dumneavoastră de contact afiliaţilor nostri din cadrul Cabinetului de avocat Muşat & Partners şi/sau instanţelor de judecată sau altor autorităţi administrative sau jurisdicţionale, dacă acest lucru este necesar şi reprezintă interesele dumneavoastră.
În acest sens, vă informăm că utilizăm diferite servicii de la furnizori externi sau interni (”persoane împuternicite de operator”). Vom accesa doar acele servicii care oferă garanții suficiente pentru protecția datelor dumneavostră cu caracter personal. Vă prezentăm lista serviciilor pe care le accesăm și categoriile de date furnizate acestora:
1. Servicii SMTP (comunicare e-mail) – adresa de e-mail;
2. Servicii newsletter – adresa de e-mail, nume, prenume, număr de telefon;
3. Servicii de facturare – nume, prenume, adresa de e-mail, număr de telefon, adresă, date de identificare înscrise în cartea de identitate;
4. Servicii de curierat/poștă – nume, prenume, adresa de e-mail, număr de telefon, adresă;
5. Servicii de trimitere SMS – numărul de telefon;
6. Servicii de comentarii – nume, prenume, e-mail;
7. Servicii de contabilitate – nume, prenume, adresă, CNP, serie și număr Carte de Identitate.
Drepturile de care beneficiaţi:
a) Dreptul de a fi informat despre cum vor fi folosite datele personale;
b) Dreptul de acces la datele personale;
c) Dreptul de rectificare a datelor dacă acestea sunt eronate sau incomplete;
d) Dreptul de a fi șters sau așa-numitul Right To Be Forgotten pentru a nu mai fi inclus în comunicări sau procesări ulterioare;
e) Dreptul de a restricționa procesarea datelor dincolo de simpla lor păstrare;
f) Dreptul de transfer al datelor pentru a fi la dispoziția persoanelor așa cum doresc ele să le folosească pe alte platforme sau în alte servicii;
g) Dreptul de obiecție împotriva utilizării datelor în campanii de marketing;
h) Dreptul de a nu face obiectul unei decizii bazate exclusiv pe prelucrarea automată inclusiv prin creare de profiluri, care produce efecte juridice care privesc persoana vizată sau o afectează în mod similar într-o măsură semnificativă.
Durata prelucrării datelor cu caracter personal:
Datele dumneavoastră cu caracter personal vor fi păstrate atât timp cât este necesar în scopul îndeplinirii obligaţiilor ce ne revin potrivit raporturilor juridice existente între dumneavoastră şi Cabinet de avocat Muşat & Partners. Aceste date vor fi păstrate, în anumite situaţii şi după încetarea raporturilor juridice pentru asigurarea aducerii la îndeplinire a scopurilor enunţate mai sus, în acord cu politicile noastre interne şi cu obligaţiile legale care ne revin.
Actualizarea datelor dumneavoastră cu caracter personal:
În situaţia în care intervin modificări cu privire la datele dumneavoastră cu caracter personal vă rugăm să ne comunicaţi aceste modificări fie prezentându-vă personal la sediul nostru principal din Timişoara, str. Take Ionescu nr. 25, ap. 1, jud. Timiş sau la sediul nostru secundar din București, Bld. Unirii, nr. 69, bl. G2B, et. 6, ap. 17, Sector 3, București ori la adresa de e-mail office@avocat-musat.ro.
Nu ne asumăm răspunderea pentru niciun fel de pierdere rezultată din neconformitatea datelor cu caracter personal furnizate de către dumneavoastră Cabinetului de avocat Muşat & Partners.
De asemenea, pentru orice alte informaţii privind drepturile dumneavoastră, pentru exercitarea acestora, cât şi pentru retragerea acordului privind prelucrarea datelor cu caracter personal vă stăm la dispoziţie la sediul nostru principal din Timişoara, str. Take Ionescu nr. 25, ap. 1, jud. Timiş sau la sediul nostru secundar din București, Bld. Unirii, nr. 69, bl. G2B, et. 6, ap. 17, Sector 3, București ori la adresa de e-mail office@avocat-musat.ro.
Versiuni ale prezentei Politici privind protecţia datelor cu caracter personal:
Prezenta Politică privind protecţia datelor cu caracter personal a fost actualizată astăzi, 15.07.2019.
Ne rezervăm dreptul de a actualiza şi modifica periodic Politica privind protecţia datelor cu caracter personal, orice modificare intrând în vigoare în termen de 10 zile de la data publicării noii versiuni pe pagina de internet a Cabinetului, www.avocat-musat.ro.