Stiri

REABILITARE

13 februarie 2020

În cadrul acestei postări, facem trecerea la ramura dreptului penal și definim noțiunea de REABILITARE, alături de efectele juridice pe care aceasta le produce.

REABILITAREA este o cauză care înlătură consecințele condamnării și oferă persoanei condamnate posibilitatea de a fi repusă în situația anterioară, putându-și exercita neîngrădit drepturile de care aceasta a fost lipsită, cum ar fi dreptul de a conduce anumite vehicule ori dreptul de a se afla în anumite localităţi. Menționăm că REABILITAREA poate fi de drept sau judecătorească.

REABILITAREA poate opera automat dacă persoana fizică a fost condamnată la pedeapsa amenzii sau la pedeapsa închisorii care nu depășeste 2 ani ori aceasta a fost condamnată la o pedeapsa cu închisoare a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere cu condiția ca în decurs de 3 ani condamnatul să nu fi săvârşit o altă infracţiune.

REABILITAREA judecătorească operează numai la cerere în ipoteza în care inculpatul nu a săvărșit o altă infracțiune în termenele prevăzute de lege, termene ce sunt stabilite în funcție de pedeapsa aplicată de către instanța de judecată. Pe lângă trecerea timpului, reabilitarea judecătorească operează doar dacă persoana condamnata a achitat intregral cheltuielile de judecată și despăgubirile la care a fost obligat de către instanță.

Pentru mai multe detalii privitoare la noțiunea de reabilitare și la efectele juridice pe care această instituție le produce, vă stăm la dispoziție pentru informații suplimentare!