Drepturi

Trai pe vătrai! Salariații vor beneficia de și mai multe zile libere!

30 mai 2017

Potrivit studiilor efectuate, în România peste 70% dintre angajații din mediul privat și peste 40% dintre bugetari suferă fie de suprasolicitare la locul de muncă, fie de sindromul dependenței de muncă. Aceleași studii arată că din Uniunea Europeană francezii sunt cei ce muncesc cel mai puțin iar românii petrec cele mai multe ore la birou însă, cu toate acestea, sunt și cei mai neproductivi. Ritmul de muncă alert, stresul și presiunea de a finaliza cât mai multe task-uri într-un timp cât mai scurt, tendința de a rămâne peste programul obișnuit, toate acestea se răsfrâng asupra organismului și implicit asupra sănătății, ducând încet dar sigur la epuizare fizică, psihică și, posibil, la contractarea unor boli.

Mai mulți senatori nu au rămas impasibili la rezultatele acestor studii și au decis că se impune luarea unor măsuri în vederea combaterii acestor fenomene ce au efect negativ atât asupra angajatului cât și asupra firmei la care acesta lucrează și, în consecință, au inițiat un proiect de lege pentru modificarea Legii 53/2003 – Codul Muncii care prevede că durata minimă a concediului de odihnă anual  este de 25 de zile lucrătoarefață de 20 de zile cât este limita minimă a concediului anual în prezent din care o zi este pentru sărbătorirea zilei de naștere a angajatului, în baza unui acord între acesta și angajator.

Potrivit expunerii de motive, „prezenta propunere legislativă, chiar dacă pare la prima vedere ca fiind de un iz populist, este necesară în contextul interpretărilor existente cu privire la concediile de odihnă şi a surmenajului, a suprasolicitării, dar şi a persoanelor din diferite companii multinaţionale sau chiar instituţii publice care lucrează în afara programului de muncă legal, chiar în timpul sărbătorilor legale sau religioase, precum şi de multe ori chiar în perioade de concediu de odihnă… totul pentru a visa pentru o bunăstare financiară ulterioară”.

De asemenea, proiectul a fost conceput  „pentru a se crea posibilitatea unei motivări prin creşterea perioadei de concediu de odihnă necesar diminuării efectelor psihice, fizice şi intelectuale a suprasolicitării, efecte devastatoare în viitor atât pentru angajaţi dar şi pentru costul forţei de muncă a angajatorului”.

Inițiatorii proiectului de lege apreciază că prin acordarea mai multor zile de concediu pe an angajații vor fi mai motivați să lucreze, fiind astfel avantajate și firmele, deoarece va crește implicit și productivitatea muncii. Din cele 25 de zile, una urmează a se acorda angajaților pentru a putea să își sărbătorească ziua de naștere, motivat de faptul că „mai ales că din punct de vedere moral, educaţional, şi etic majoritatea angajaţilor uită să-şi ofere un echilibru motivaţional care va avea efecte şi în randamentul ulterior al creșterii productivității muncii”.

De asemenea, senatorii urmăresc și modificarea duratei zilei de lucru respectiv ca aceasta să poată fi prelungită de la 8 la 10 ore pe zi, dar să nu depășească 40 de ore săptămânal, dând astfel posibilitatea unor angajați de a lucra doar 4 zile pe săptămână, urmate de 3 zile libere.

Potrivit inițiatorilor „este necesară introducerea acestui aspect și în Codul Muncii pentru o legitimare și o susținere a productivității muncii” iar din punctul acestora de vedere „persoanele cu familii (1-2 copii) de peste 30 de ani vor accepta acestă transformare ca pe un impuls pentru petrecerea timpului liber pentru o perioadă mai îndelungată alături de cei dragi”.

Aceste propuneri legislative au în vedere un precedent apărut la nivel internațional privind creșterea productivității muncii angajaților în companiile multinaționale precum și în instituții publice însă, până să își găsească aplicabilitate și în legislația noastră, rămâne de văzut dacă reușesc să obțină votul Camerei Deputaților.