Economie

Când aveți nevoie de un avocat pentru firma dumneavoastră?

26 iulie 2022

Angajarea unui avocat sau colaborarea cu o firmă de avocatură nu este, din păcate, o practică uzuală în mediul antreprenorial autohton, chiar dacă valoarea unei astfel de colaborări este incontestabilă pentru orice firmă, indiferent dacă se află la început de drum sau are deja vechime.

 În special din rațiuni economice, cei mai  mulți dintre antreprenori apelează la serviciile unui avocat pentru firme doar în momentul în care se confruntă cu un litigiu sau se află în impas. Cu toate acestea, o astfel de abordare se poate dovedi mai costisitoare decât ar fi presupus contractarea servicilor de la bun început. Iar motivul este simplu: în lipsa unui avocat pentru firme, specializat așadar în drept comercial, toate activitățile comerciale, indiferent de nișa de activitate, se supun unor riscuri care pot costa foarte mult o societate. Din acest motiv, rolul preventiv al unui avocat pentru firme nu trebuie neglijat, putând face, de foarte multe ori, diferența între succes și eșec.

Riscuri la care se expune o societate comercială în lipsa unui avocat specializat în drept comercial

Dincolo de activitatea specifică, orice firmă are de prestat și o activitate administrativă care presupune, fără doar și poate, multă birocrație și, implicit, legislație. Redactarea documentelor juridice, redactarea contractelor importante sau complexe, negocierile cu partenerii, toate presupun luarea unor decizii în cunoștință de cauză, adică tocmai apelul la expertiza unei persoane calificate. 

În lipsa consultării unui avocat pentru firme te poți confrunta cu acte constitutive sumar realizate, contracte neavantajos întocmite, încălcarea prevederilor legislative și multe altele neplăceri survenite în consecință. Iar acest lucru este valabil și în ceea ce privește deschiderea unei firme fără îndrumarea unui avocat.

În ce situații ai nevoie de un avocat pentru firmă?

În primul rând, avocatul nu trebuie să fie văzut ca un colac de salvare, ci ca un partener alături de care să poți construi un parcurs antreprenorial lipsit de riscuri inutile și costisitoare. Încă de la decizia de a porni un business acesta te va ajuta să îți înființezi firma evitând riscurile despre care am vorbit mai sus și greșelile inerente pentru un ochi neavizat. În momentul în care începeți demersurile creării firmei, veți vedea ca veți întâmpina tot felul de obstacole: de la stabilirea sediului social, la crearea actului constitutiv sau redactarea și negocierea de contracte cu partenerii, angajații și furnizorii, obținerea de autorizații etc., iar toate aceste situații apar constant în administrarea oricărei firme, indiferent de specificul ei.

Așadar, necesitatea unui avocat apare odată cu firma și se menține de-a lungul întregii activități a acesteia, motiv pentru care colaborarea constantă cu un avocat de firmă ar trebui să fie o prioritate pentru orice antreprenor. 

Cu ce te ajută un avocat specializat în drept comercial?

După cum spuneam, te ajută să iți înființezi firma fără riscuri și să eviți greșelile atunci când faci contracte importante sau redactezi documente juridice. Apoi, te poate ajuta în situațiile în care este nevoie de mediere datorată eventualelor neînțelegeri dintre tine și partenerii sau angajații tăi; în situațiile în care este nevoie de asistență juridică în fața organelor de urmărire penală, în fata organelor de administratie publica sau a instantelor judecatoresti, atunci cand este cazul; în situațiile în care ai nevoie de reprezentare și apărarea a intereselor firmei în raporturile cu instituțiile și autoritățile statului. Iar pe lângă toate acestea, te poate ajuta și în diverse situații care presupun modificări în cadrul firmei (sediul social, structura de asociați etc.)

Un alt beneficiu incontestabil de care beneficiați atunci când recurgeți la serviciile unui avocat pentru firmă este cel al economiei de timp. Reprezintă în relația cu organele de stat, fie ca este vorba de un control la sediul societății sau orice altfel de raporturi cu instituțiile de stat vă va ajuta să nu mai pierdeți timp valoros pentru a rezolva aceste probleme.

În plus, un avocat bun pentru firmă nu numai că te va ține tot timpul la curent cu modificările legislative, dar te va ajuta să folosești legislația pentru a proteja interesele companiei. Și nu uita că oferta finală a avocatului tău va fi personalizată în funcție de complexitatea problemelor de rezolvat și va fi adaptata tipului de serviciu juridic și specificului companiei, ceea ce înseamnă că onorariul pe care îl veți plăti va fi conform cu nevoile voastre particulare.