Economie

De ce să investim în piața de capital?

13 martie 2017

Plecând de la premisa că majoritatea oamenilor își țin banii în depozite bancare unde randamentele reale sunt scăzute, inteligent este ca fiecare investitor să caute alternative de a plasa banii astfel încât să aibă o rată de profit (dobândă, venit, dividend) mai mare decât la bancă.

Vă oferim câteva metode de a investi bani, cu scopul de a obține randamente mai mari decât din depozitele bancare: investițiile bursiere, investiții imobiliare, afacerea proprie, asigurările de viață și pensiile private, instrumente financiare oferite de bănci.

În acest articol vom prezenta câteva detalii despre investițiile bursiere (piața de capital).

Investițiile au ca scop principal creșterea capitalului investit și realizarea unui profit cât mai ridicat, în condiții acceptabile de risc, diferit de la o persoană la alta.

Cele mai potrivite instrumente pentru plasarea banilor economisiți sunt cele cu lichiditate ridicată și risc scăzut.

În categoria investițiilor intră cea mai mare parte a tipurilor de plasamente: de la cele cu risc mai redus, cum sunt obligațiunile emise de companii private (obligațiuni corporative), și până la cele cu risc mai ridicat, de tipul acțiunilor listate la bursă, sau cu risc foarte ridicat, cum este cazul instrumentelor derivate. Toate acestea sunt investiții în instrumente financiare.

Recomand să nu se investească toată suma disponibilă într-un singur instrument financiar. Probabilitatea ca toate instrumentele financiare în care se investește să scadă în același timp este destul de mică. Astfel, alocând resursele financiare către destinații diferite puteți să acoperiți eventualele pierderi ale unor investiții prin câștigurile realizate de celelalte. Oricât de tentantă ar fi o anumită investiție ar fi recomandat sa nu se mizeze pe o singură carte! (Cu alte cuvinte, nu puneți toate ouăle într-un coș!) Diversificarea poate face diferența între un investitor câștigător și unul care încă așteaptă ca investiția lui să devină profitabilă.

Câștigul care se obține din investițiile în acțiuni este reprezentat în general, de diferența dintre prețul de cumpărare și cel de vânzare. De asemenea, deținătorii de acțiuni, în calitatea lor de acționari ai companiilor emitente, pot beneficia de dividende, care se adaugă la randamentul obținut din diferența de preț. Deținătorii de obligațiuni emise de companii private sunt remunerați prin dobândă, fixă sau variabilă.

La Bursa de Valori București pot fi tranzacționate acțiuni, inclusiv drepturi, titluri de credit (obligațiuni corporative și municipale, obligațiuni de stat), fonduri mutuale, precum și certificate.

Fiecărei investiții ii sunt asociate anumite riscuri. Cu cât riscul acceptat de investitori este mai mare, cu atât randamentul potențial este mai mare. Investițiile în acțiuni oferă randamente potențiale mai mari decât titlurile de stat sau depozitele bancare, dar, în același timp, riscurile asociate acestor tipuri de active sunt mai mari.

Fiecare investitor trebuie să identifice instrumentele financiare care i se potrivesc – în special în ceea ce privește riscurile asociate și nivelul tolerat al eventualelor pierderi.

Procesul de investire trebuie să fie precedat de două activități determinante: stabilirea strategiei de plasament, analiza caracteristicilor pieței si a instrumentelor disponibile.

Strategia de plasament pentru investițiile la bursă vizează:

  • obiectivele investitorului;
  • orizontul de timp pentru care se va investi;
  • nivelul de lichiditate dorit de investitor și eventualele restricții;
  • riscul maxim tolerat.

Odată stabilită strategia de investiții, pasul următor îl reprezintă selecția instrumentelor financiare ce vor fi incluse în portofoliu, combinate astfel încât să îndeplinească criteriile menționate în strategie. Selecția implică o analiză atentă a caracteristicilor companiilor sau instrumentelor financiare vizate, a performanțelor acestora pe parcursul ultimilor ani, pentru a se putea contura tendința viitoare de evoluție.

Pentru a putea tranzacționa, fiecare investitor are nevoie de un cont deschis la un intermediar. Intermediarii pot fi societăți de servicii de investiții financiare (SSIF) sau instituții de credit autorizate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). O tranzacție are loc între un cumpărător și vânzător prin intermediul sistemului electronic al bursei.

Piața de capital este un loc în care se facilitează tranzacțiile cu investiții, și acest aspect este foarte important pentru orice om care vrea să investească la cota bursei. Mentalitatea românilor în ce privește piața de capital se îndreaptă spre folosirea termenului de “joc”. Riscurile implicite, prezente de altfel în toate genurile de investiții, sunt văzute mult amplificate față de nivelul lor real. Specialiștii spun că acesta este un impediment în înțelegerea corectă a mecanismelor de funcționare a pieței de capital, făcându-i pe mulți să aștepte câștiguri fabuloase într-un timp foarte scurt, uitând de aspectele fundamentale și de potențialul de creștere pe termen lung, specific acestui gen de investiții.

Românii sunt mai mult tentați de a își înființa un business, decât de a face investiții în bursă, susțin specialiștii. Deși pentru ambele variante există atât avantaje, cât și dezavantaje, soluția unei investiții la bursă implică o diversificare mult mai mare a portofoliului, evitarea unor piedici birocratice și expunerea pe arii de activități diverse și cu diferite oportunități.

În condițiile în care dobânzile la depozite continuă să meargă în jos, coborând în cele mai multe cazuri sub 3% pe an, tot mai mulți investitori își îndreaptă privirea către piața de capital, unde printre cele mai solide și mai atractive instrumente în care aceștia își pot plasa banii sunt acțiunile celor 10 companii incluse în indicele principal al pieței BET:  Romgaz (SNG), Electrica (EL), Transelectrica (TEL), Transgaz (TGN) și Nuclearlectrica (SNN), OMV Petrom (SNP), Fondul Proprietatea (F.P.), BRD-Groupe Societe Generale (BRD), Banca Transilvania (TLV), Bursa de Valori București (BVB).

Doar din dividendele așteptate de la aceste companii se poate câștiga cu mult peste dobânda la depozite, iar la aceste câștiguri se pot adăuga valorile rezultate din aprecierea acțiunilor.

Investitorii sunt răsplătiți pentru încrederea lor în piața de capital, devenind optimiști datorită evoluției macroeconomice mult peste creșterea economică la nivelul Uniunii Europene, acordarea de dividende cu nivel ridicat în urma unui an cu rezultate financiare pozitive și perspectiva promovării la un nou statut al pieței de capital devenind astfel piața emergentă.

Au fost randamente ale dividendelor și creșteri ale prețului acțiunilor de aproape 30% în ultimii trei ani, la care se adaugă aproape 12%  în nici două luni.

”România a înregistrat în 2016 cele mai mari randamente ale dividendelor acordate la nivel internațional, un trend care se va menține în 2017”, a susținut Carsten Hesse, EME Equity Strategist în cadrul grupului Berenberg. „Am realizat o analiză și, chiar și într-un scenariu conservator, câștigurile din dividende vor fi de peste 7% în 2017, în timp ce unele companii vor acorda dividende de două cifre, mai ales că Guvernul a anunțat că își dorește ca minim 90% din profitul companiilor de stat să fie distribuit sub forma de dividende,” a spus Hesse în cadrul unei conferințe organizată în aceasta lună de BVB.