Național

O nouă metodă de plată a rovinietei

26 mai 2017

Vești bune dragi șoferi!

 

Printr-un comunicat de presă, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat în mod oficial utilizatorii rețelei de autostrăzi și drumuri naționale din România că a fost lansat portalul www.erovinieta.ro prin intermediul căruia de acum se pot plăti online atât rovinieta cât și taxa de pod.

Până la apariția acestui site, rovinieta și taxa de pod (tariful de trecere pentru utilizarea podurilor peste Dunăre de la Fetești – Cernavodă) se puteau achita doar prin SMS sau în benzinării însă, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere oferă acum posibilitatea șoferilor de a efectua plata acestor tarife și cu cardul, portalul oferind inclusiv posibilitatea de a verifica valabilitatea rovinietei și numărul de treceri pe la stația de taxare de la Fetești.

Trebuie reținut că utilizatorii care optează pentru achitarea acestor taxe prin intermediul cardului bancar pe www.erovinieta.ro nu vor fi nevoiți să suporte nici un fel de comision aferent tranzacțiilor cu cardul pentru că toate aceste costuri vor fi suportate integral de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Prin urmare, tariful total al rovinietei/peajului (tariful de trecere pentru utilizarea podurilor peste Dunăre de la Fetești – Cernavodă) ce va fi achitat prin intermediul site-ului va fi strict cel reglementat de legislația în vigoare.

Un aspect deosebit de important ce trebuie avut în vedere este faptul că, înainte de a desfășura anumite acțiuni pe portalul www.erovinieta.ro, șoferii trebuie să își creeze un cont valid de utilizator pe portal și, bineînțeles, să citească cu atenție secțiunea “Termene și condiții”, secțiune unde se regăsesc inclusiv detalii cu privire la efectuarea operațiunilor prin intermediul portalului.

 

Crearea contului de utilizator

Procedura de înregistrare pe portalul www.erovinieta.ro este gratuită și cât se poate de simplă.

În colțul din dreapta sus al site-ului se găsește un buton pentru “autentificare” unde se poate face un cont nou și unde trebuie introduse, cu alte ocazii, datele contului deja creat. Apăsați butonul “creează cont nou”, introduceți adresa dumneavoastră de e-mail validă și parola pe care doriți să o dețină contul, precum și numărul de telefon.

Atenție! Parola trebuie introdusă atât în spațiul “parolă” cât și în spațiul “confirmare parolă”, este personală, confidențială și nu trebuie dezvăluită terților iar Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere nu își asumă responsabilitatea pentru eventualele erori survenite ca urmare a neglijenței utilizatorului în ceea ce privește păstrarea confidențialității datelor de acces.

După ce aceste date au fost introduse cu succes, trebuie completate și datele de facturare, respectiv trebuie să alegeți între utilizatorul “persoană fizică” sau “persoană juridică”, trebuie să vă scrieți numele (complet, de preferat), codul numeric personal (CNP, pe care-l găsiți în buletinul sau cartea de identitate), să selectați județul/sectorul unde locuiți, localitatea și să vă scrieți adresa completă. După ce toate aceste date au fost introduse în mod corect, apăsați butonul “creează cont nou”.

Atenție! Pentru ca întregul proces să fie finalizat cu succes și contul dumneavoastră să fie creat este obligatoriu să bifați căsuța privind acordul cu termenii și condițiile de utilizare.

Trebuie să aveți în vedere că, după ce veți parcurge toți pașii descriși mai sus, veți primi o confirmare a înregistrării în portal pe adresa dumneavoastră de e-mail pe care ați furnizat-o, iar în mesajul trimis veți găsi o adresă de internet (un link) pe care va trebui să o accesați pentru a vă activa contul.

După activarea contului, trebuie să mai parcurgeți o singură etapă și anume, trebuie să vă înregistrați vehiculul prin introducerea datelor acestuia (numărul de înmatriculare, seria șasiului și seria talonului mașinii) pentru a putea face plăți sau să verificați rovinieta ori trecerile pe pod.

 

Modalitatea de plată

Pentru achitarea rovinietei sau a taxei pentru podul Fetești trebuie doar să selectați categoria de vehicul, data de la care vreți să aveți rovinieta sau, în cazul taxei pentru pod, câte treceri doriți să plătiți, numărul de înmatriculare al mașinii și seria șasiului. Odată introduse toate aceste date, veți putea să adăugați în coșul de cumpărături și o altă plată pentru o altă rovinietă.

Dacă ați finalizat comanda, trebuie să apăsați pe butonul “spre plată”, unde veți introduce datele cardului și veți plăti, urmând ca factura să fie transmisă ulterior pe adresa dumneavoastră de e-mail. Trebuie să aveți în vedere că persoanele care nu achită taxa pentru rovinietă sau taxa pentru pod sunt sancționate cu amenzi substanțiale, stabilite în funcție de tipul de vehicul. Spre exemplu, în ceea ce privește rovinieta, amenzile cele mai mici se dau în cazul autoturismelor (250-500 de lei), în timp ce amenzile cele mai mari se dau în cazul vehiculelor de transport de marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12 tone (3.000-4.500 de lei) iar în cazul taxei de pod, amenzile sunt cuprinse între 130 și 1.820 de lei.

Trebuie să țineți cont de faptul că nu se pot emite roviniete cu dată de valabilitate anterioară datei de emitere, nu se pot emite roviniete decât cu cel mult 30 zile anterior datei de început a valabilității, rovinietele se emit numai după confirmarea plății sumei în contul bancar al UNTRR (în câteva minute în cazul plății online cu cardul bancar finalizate sau câteva zile în cazul plății prin ordin de plată).

Nu în ultimul rând, dragi șoferi, pentru a avea certitudinea că nu vă expuneți riscului de a vă alege cu o amendă, după trimiterea unei comenzi nu circulați pe drumurile naționale înainte de a primi confirmarea emiterii rovinietei, prin SMS și/sau pe e-mail!