Fiscalitate
Noi modificări aduse Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură
19 august 2024
9 mai 2017
Un nou Proiect de lege, mult așteptat, cunoscut sub numele de Proiectul Legii Prevenției, a fost pus în dezbatere publică. Însă, nu este cazul să ne entuziasmăm încă pentru că până va intra în vigoare și vom putea să ne bucurăm de avantajele pe care acesta le aduce este cale lungă, în sensul că Proiectul mai trebuie să fie aprobat de Guvern, adoptat de Parlament, promulgat de președintele României și mai apoi publicat în Monitorul Oficial.
În pofida numelui destul de ambiguu, Proiectul este simplu, clar și la obiect și are ca principal scop ca firmele să nu mai fie sancționate imediat de către autorități, în cazul în care se descoperă că au săvârșit anumite abateri de la normele legale în vigoare, ci acestea vor fi mai întâi consiliate de către organele de control.
Proiectul apare ca o componentă legislativă mult așteptată în vederea redinamizării mediului de afaceri, sub incidența sa urmând a intra un număr de 333 de contravenții care nu vor mai fi sancționate decât cu avertisment și nu cu amendă în situația în care este vorba de prima abatere. Lista finală a contravențiilor însă urmează a se decide abia după data de 1 mai când expiră termenul dezbaterii publice.
Proiectul Legea Prevenției este, potrivit ministrului pentru IMM-uri, structurat pe două principii esențiale și anume:
”Primul principiu este necesitatea unei bune informări a agenţilor economici şi crearea cadrului optim de educare-informare a acestora prin mai multe instrumente, dintre care aş dori să menţionez doar pe cel mai relevant – un portal unic care va conţine toate elementele referitoare la obligaţiile legale pe care agenţii economici le au în raport cu organismele de control. Ca exemplu, un IMM cu doi angajaţi, pe lângă faptul că trebuie să-şi desfăşoare activitatea de zi cu zi, trebuie să cunoască şi un univers de restricţii. De aceea, componenta de educare-informare este esenţială în asamblarea noii legi. Al doilea punct reper pe care această lege se va baza este identificarea zonei de rezonabilitate în actul de control. Aplicarea sancţiunii contravenţionale a avertismentului la prima abatere, fără alte sancţiuni complementare, dar cu o monitorizare riguroasă a planului de conformare”.
Potrivit Proiectului Legii Prevenției la prima constatare a săvârșirii unei contravenții, organele de control nu vor mai aplica sancțiuni pecuniare, ci vor încheia un proces verbal de constatare și sancționare cu avertisment, la care vor anexa un plan de remediere și vor acorda un termen pentru intrarea în legalitate de 3 luni de zile.
Prin urmare, legiuitorul și-a propus să ofere un răzag de 3 luni de zile pentru a se remedia greșeala constatată de către organele de control cu mențiunea că vom putea beneficia de acest privilegiu doar o singură dată la 3 ani.
În termen de maxim cinci zile lucrătoare de la data expirării termenului de remediere, organul de control va avea obligația de a relua controlul și de a completa planul de remediere anexat la procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției și, dacă este cazul, registrul unic de control, cu mențiuni privind modalitatea de respectare a măsurilor de remediere dispuse.
Dacă, cu ocazia reluării controlului, se constată că nu au fost respectate măsurile de remediere stabilite în termenul acordat, organul de control va încheia un nou proces verbal de constatare și sancționare a contravenției cu respectarea legislației în vigoare, putând aplica de această dată sancțiuni pecuniare.
Astfel, numai în ipoteza în care după expirarea acestui termen de grație de 3 luni de zile nu se va face dovada remedierii neregulii constatate și intrarea în legalitatea conform planului de măsuri, organul de control va putea aplica mult prea usturătoarele amenzi prevăzute de normele legale în vigoare.
Prin urmare, acest Proiect este mai mult decât binevenit în special pentru anteprenorii care, potrivit președintelui Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură CCIA Brăila “nu mai stau astfel cu stresul controalelor în cascadă ale diferitelor instituţii şi amenzilor pentru cine-ştie-ce nimic pentru care pot primi amendă. OK, ai găsit nereguli, ca organ de control stabileşti o listă de conformare şi abia dacă patronul nu o pune în practică vino să aplici amenda. E o procedură pe care antreprenoriatul român o cere de multă vreme”.
Așteptăm cu interes intrarea în vigoare a acestui act normativ!
Consilier juridic Sorina LascărCategorii
Arhiva