Național

Schimbări majore pentru cei care vor să obțină permisul auto

6 iulie 2017

Începând cu data de 3 iulie 2017 proba practică a examenului de obținere a permisului auto va fi înregistrată audio-video, direct din mașina în care se susține examenul.

Pentru că Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculări a decis să supravegheze video toate examenele practice de obținere a permisului auto, din dorința de a asigura și verifica pe cât mai mult posibil legalitatea acestora, începând din această lună fiecare polițist examinator va avea asupra sa o tabletă și un dispozitiv cu ventuză pentru prinderea acesteia pe parbriz iar tableta va fi orientată paralel cu partea carosabilă astfel încât să surprindă traficul pe direcția de deplasare a autoturismului.

Purtătorul de cuvânt al Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor – comisarul-șef Mihai Enache – a declarat că  „fiecare poliţist examinator va avea o tabletă pe care o va monta în maşina candidatului. Cu ajutorul acesteia vom putea filma întregul parcurs al examenului şi se va înregistra şi conversaţia din maşină. Apoi, dacă respectivul candidat va considera că a fost nedreptăţit, se va putea adresa instanţei de judecată, iar această probă video va dovedi dacă are sau nu dreptate”. Acesta a mai precizat că „stocarea datelor se realizează astfel încât să permită identificarea exactă a înregistrărilor după examinator, ziua și ora examinării. Înregistrările audio și video realizate nu reprezintă informații de interes public. În cazul în care candidatul contestă rezultatul probei practice, înregistrările vor fi puse la dispoziția instanței competente”.

Toate imaginile filmate cu ajutorul acestor sisteme tehnice de monitorizare vor fi înmagazinate în serverele Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor din București și, important de precizat, vor fi stocate pentru o perioadă de șase luni de zile.

Astfel, urmează să fie transmise un număr de 266 de astfel de echipamente în țară, primul oraș ce va testa aceste sisteme tehnice de monitorizare fiind Bucureștiul urmând ca mai apoi, etapizat, acestea să fie aplicate la nivelul tuturor județelor.

Bineînțeles, există și anumite excepții, respectiv proba practică a examenului auto nu va fi înregistrată nici audio și nici video în cazul următoarelor categorii: AM (mopede), A1 (motociclete cu cilindree maximă de 125 cmc, cu putere maximă de 11 kW și cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, triciclurile cu motor cu puterea maximă de 15 kW), A2 (motocicletele cu puterea maximă de 35 kW, cu un raport putere/greutate care nu depășește 0,2 kW/kg și care nu sunt derivate dintr-un vehicul având mai mult de dublul puterii sale) și A (motocicletele cu sau fără ataș și triciclurile cu motor cu puterea de peste 15 kW).

Deși implementarea acestui sistem dorește să vină în ajutorul candidatului, pentru că va permite – în cazul în care rezultatele vor fi contestate – identificarea cu exactitate a locului, momentului și a altor date relevante cu privire la desfășurarea probei practice, este totuși posibil ca viitorii conducători auto să îl considere doar un stres în plus.