Stiri

Legea nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor

16 martie 2020

În contextul crizei pandemice cauzate de virusul COVID-19, Parlamentul României a adoptat Legea nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ.

Legea a fost promulgată prin Decret de către Președintele României în data de 14.03.2020, urmând ca prevederile acesteia să producă efecte juridice din data de 17.03.2020, la trei zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial.

Prezentul act normativ acordă dreptul unuia dintre părinții familiei biparentale sau aceluia din familia monoparentală de a beneficia de zile libere plătite pentru îngrijirea copilului sau a copiilor minori pe perioada închiderii temporare a unităților de învățământ din cauza unor situații extreme, calificate astfel de către autoritățile competente.

Pentru a beneficia de zilele libere, sunt necesare a fi îndeplinite două condiții cumulative: minorul înscris în unitatea de învățământ trebuie sa nu depășească vârsta de 12 ani, respectiv de 18 ani în situația celui cu dizabilități, iar activitatea de muncă practicată să nu fie compatibilă cu munca la domiciliu sau cu telemunca.

Angajatorul din sectorul public sau privat este obligat să acorde părintelui în cauză o indemnizație pentru fiecare zi liberă primită în cuantum de 75% din salariul corespunzător unei zile lucrătoare, dar fără a se depăși plafonul maxim de 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Prin urmare, părintele nu poate primi mai mult de 185 de lei pentru fiecare zi liberă acordată.

Procedural, zilele libere se acordă prin adresarea unei cereri angajatorului care va încuviința zilele libere și va fi însoțită de o declarație pe propria răspundere din partea celuilalt părinte din care să ateste faptul că acesta nu a uzat, la rândul său, de această facilitate.

Nu în ultimul rând, urmează ca, printr-o Hotărâre ulterioară, Guvernul să stabilească numărul de zile libere acordate pentru fiecare situație în parte, decretată ca fiind extremă de către autoritățile abilitate. Totodată, mai trebuie precizat că în unele domenii de activitate expres enumerate de legiuitor, va fi necesar acordul angajatorului pentru acordarea acestui beneficiu.