Stiri

DAUNE-INTERESE MORATORII

23 ianuarie 2020

A intervenit scadența unei obligații de plată și persoana care vă datorează suma de bani amână nejustificat executarea plății?

Supunem atenției dvs. că în acest context sunteți îndreptățit atât la obținerea sumei de bani datorată de către debitor la scadență, cât și la obținerea de DAUNE-INTERESE MORATORII din partea acestuia. DAUNELE-INTERESE MORATORII reprezintă despăgubirile în bani pe care dvs., în calitate de creditor, le veți încasa pentru întârzierea debitorului în executarea obligației de plată. DAUNELE-INTERESE MORATORII vor fi datorate de la momentul scadenței până la momentul plății efective, iar dvs. nu trebuie să probați că ați suferit vreun prejudiciu prin această întârziere.

Spre exemplificare, vă prezentăm următoarea situație: Societatea X livrează zilnic produse de patiserie către Societatea Y, însoțite de factură fiscală prin intermediul căreia se menționează că Societatea Y va efectua plata în termen de 5 zile de la livrarea produselor. Societatea Y achită prima factură primită în termenul stipulat, însă pe cea de-a doua, emisă la 15.12.2019 și comunicată odată cu recepția produselor, o achită la data 20.01.2020. În acest context, Societatea X va avea dreptul atât la plata prețului stabilit conform contractului dintre părți și facturii fiscale emise, cât și la daune-interese moratorii de la data de 20.12.2019, până la data de 20.01.2020.

Pentru mai multe informații, echipa Mușat&Partners vă stă la dispoziție!