Stiri

EXCESUL NEIMPUTABIL

16 ianuarie 2020

Dacă anterior acestui moment am pus în discuție noțiunea de legitimă apărare, în acest moment dorim să aducem la cunoștința dvs. o instituție strâns legată de aceasta, respectiv EXCESUL NEIMPUTABIL.

Vă facem cunoscut faptul că EXCESUL NEIMPUTABIL reprezintă cauza de neimputabilitate care constă în apărarea la care o persoană a fost constrânsă să recurgă, săvârșind o faptă penală pentru a respinge un atac îndreptat împotriva acesteia sau împotriva altei persoane, a drepturilor acestora sau a unui interes general sau pentru a respinge pătrunderea ilegală a unei persoane într-o locuință, curte, însă din cauza temerii sau tulburării depășește limitele unei apărări proporționale cu atacul, spre deosebire de legitima apărare, proporționalitatea există.

Spre exemplificare, suntem în situația EXCESULUI NEIMPUTABIL când o persoană necunoscută (Y) pătrunde în locuința lui (X) pentru a fura bijuteriile pe care știa că (X) le deține și (Y), fiind surprins în timp ce sustrăgea bunurile, i-a aplicat lui (X) câteva lovituri peste picioare cu o mătură pe care o găsise la îndemână,  moment în care (X), speriat fiind, i-a aplicat lui Y o lovitură în zona capului cu o bâtă pe care o deținea asupra sa. Pe cale de consecință, se poate observa inexistența proporționalității dintre atac și apărare.

Pentru mai multe detalii legate de cauzele de neimputabilitate și de efectele juridice ale acestora, echipa Mușat&Partners vă stă la dispoziție!