Stiri

FEREASTRA DE VEDERE și FEREASTRA DE LUMINĂ și consecințele juridice pe care acestea le produc

30 ianuarie 2020

logo articol musat partners

Așa cum bine știm, dreptul de proprietate obligă atât la respectarea mediului, cât și la respectarea bunei vecinătăți, însă cu privire la acest din urmă aspect constant apar diferende în relațiile noastre cu vecinii.

Pe cale de consecință, dorim să vă facem cunoscută diferența dintre următoarele noțiuni: FEREASTRA DE VEDERE și FEREASTRA DE LUMINĂ și consecințele juridice pe care acestea le produc.

FEREASTRA DE VEDERE poate fi construită cu respectarea unei distanțe de cel puțin 2 metri între fondul vecinului dvs. și fereastra pe care o construiți, dacă fereastra este orientată către acest fond. În caz contrar, dacă acestea sunt neparalele, dvs. puteți construi fereastra de vedere cu obligația de a respecta o distanță de cel puțin 1 metru.

FEREASTRA DE LUMINĂ poate fi construită, spre deosebire de FEREASTRA DE VEDERE fără limită de distanță între aceasta și fondul vecinului dvs., unica condiție fiind aceea de a împiedica vederea spre fondul învecinat.

Așadar, în momentul în care se ivește un diferend cu privire la raporturile de vecinătate și la păstrarea distanței minime între fereastra dvs. sau fereastra vecinului și fondul învecinat, este important de avut în vedere tipul construcției și efectele juridice produse pentru a putea formula o cerere de chemare în judecată ori o apărare întemeiată.

Pentru mai multe informații referitoare la buna vecinătate și distanța cerută pentru anumite construcții ori lucrări, echipa Mușat&Partners vă stă la dispoziție!