Stiri

ICCJ: Divorțul nu se poate face printr-un acord de mediere

18 decembrie 2019

 

La data de 9 decembrie 2019, Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul pentru soluționarea recursurilor în interesul legii, a admis recursul formulat de Avocatul Poporului prin Decizia nr. 33 în dosarul nr. 2023/1/2019.

Prin decizia enunțată mai sus, ICCJ a urmărit să clarifice interpretarea prevederilor din Legea nr. 192/2006 privind medierea și organizarea profesiei de mediator, cu privire la posibilitatea de a divorța printr-un acord de mediere încheiat de către soți.

Astfel, Înalta Curte a statuat faptul că în interpretarea și aplicarea unitară a dispozițiilor art. 2 alin. (4), art. 59 alin. (2) și art. 64 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea și organizarea profesiei de mediator, cu modificările și completările ulterioare, instanța de judecată nu poate consfinți acordul de mediere referitor la înțelegerea părților privind desfacerea căsătoriei.

Cu toate acestea, ICCJ a stabilit că soții vor putea în continuare să recurgă la acordul de mediere pentru rezolvarea aspectelor accesorii divorțului, un exemplu în acest sens fiind stabilirea numelui prin acordul de mediere.

Motivarea principală avută în vedere atât de Înalta Curte, cât și de Avocatul Poporului, care a cerut pronunțarea recursului în interesul legii în cauză, este aceea că divorțul este o acțiune strict personală, exclusă din sfera elementelor care pot face obiectul medierii.

După publicarea în Monitorul Oficial, soluția ICCJ va deveni obligatorie, conform dispozițiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă.