Media
Suspendarea contractului de muncă: Tot ce trebuie să știi
20 decembrie 2024
29 ianuarie 2020
La data de 26 ianuarie 2020 a intrat în vigoare Legea nr. 192 din 25 octombrie 2019, prin care se modifică și se completează unele acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice.
Astfel, conform noii reglementări în domeniul ordinii și siguranței publice, polițiștilor li se conferă puteri sporite în vederea exercitării atribuțiilor de serviciu, dar, în același timp, aceste atribuții sunt stabilite mai clar, pentru a nu mai exista confuzii cu privire la drepturile și obligațiile agenților de poliție.
Printre cele mai importante modificări aduse legislației în domeniu se regăsește dreptul polițistului de a pătrunde într-o locuință sau într-un spațiu delimitat, fără consimțământul persoanei care deține sau folosește acea locuință sau spațiu delimitat. Cu toate acestea, acest drept al polițistului este limitat în mod expres de noua lege, aceasta stabilind în mod clar și fără echivoc situațiile în care polițistul este îndreptățit să pătrundă într-o locuință fără consimțământul persoanei care deține sau folosește acea locuință. Prezenta lege prevede că aceste drept este recunoscut doar în situațiile în care este necesară intervenția imediată pentru:
O altă modificare adusă legislației în domeniu se referă la obligația polițistului de a-și face cunoscută, în prealabil, calitatea, noua lege reglementând în mod clar modul în care această obligație se aduce la îndeplinire. Astfel, „dacă polițistul este în uniformă” acesta se prezintă cu numele, prenumele și unitatea de poliție din care face parte. Dacă, însă, polițistul „este în ținută civilă”, pe lângă datele de identificare prezentate mai sus, acesta trebuie să prezinte și legitimația de serviciu sau insigna.
Nu în ultimul rând, actul normativ prevede amenzi mai mari pentru cei care deranjează liniștea publică la mai puțin de 24 de ore după ce au fost sancționați contravențional pentru acesată faptă. Astfel, repetarea respectivelor fapte contravenționale se sancționează cu amendă între 500 și 6.000 lei sau prestarea unui număr de ore de activități în folosul comunității, număr care poate ajunge până la 150 de ore de muncă în folosul comunității.
Echipa Musat & PartnersCategorii
Arhiva