Stiri

Mușat & Asociații S.C.A: „O parte semnificativă din portofoliul nostru de clienți este reprezentată de instituții publice, așa că suntem convinși că vom avea parte de suficiente provocări în acest an.”

20 februarie 2024

De la efectul pe care în va avea asupra activității lor anul 2024, anul cu cele mai multe alegeri la nivel mondial din ultimele două decenii, și până la complexa gestionare a numeroaselor modificări fiscale din ultima perioadă, echipa Mușat & Asociații a răspuns pozitiv propunerii noastre de a aborda o serie de subiecte „fierbinți”, definitorii anului pe care tocmai l-am început.

1. În ultima perioadă s-a tot discutat despre previziuni, despre impactul modificărilor fiscale asupra mediului de business din România. Acum suntem în punctul în care începem să îl simțim. Cum credeți că va evolua și care sunt totuși atuurile noastre în digerarea acestor modificări?

Într-adevăr, toate schimbările legislative din ultima perioadă și, în special, modificarea politicii fiscale, reprezintă evenimente care afectează în mod direct activitatea juridică, în special avocatura de business, mai ales datorită faptului că persoanele juridice și mediul de afaceri sunt principalii subiecți vizați de aceste modificări.

Cu siguranță, deja suntem în punctul în care aceste schimbări își produc efectele, în special în sectorul de business, astfel că un factor extrem de important este modul în care ne raportăm și înțelegem să abordăm toate aceste schimbări, scopul final fiind acela de a facilita aplicarea acestor dispoziții legale pentru clienții noștri.

Fie că discutăm despre modificări ale Codului fiscal privitoare la cotele de impozitare, domeniul TVA, majorări ale contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate, fie că ne raportăm la măsurile luate pentru a preveni și a combate activitățile economice ilicite și de evaziune fiscală, încercăm în mod constant să venim în ajutorul clienților cu informații și cu soluții juridice tocmai pentru a preîntâmpina eventualele probleme și incertitudini care cu siguranță iau naștere ca urmare a acestor modificări.

Evident că sperăm ca dispozițiile din domeniul fiscal să cunoască o evoluție adaptată la nevoile obiective și concrete ale mediului de afaceri, fiind esențial din punctul nostru de vedere ca pe viitor măsurile fiscale adoptate să țină cont de impactul economic asupra mediului privat.

Când vine vorba despre atuuri care ne pot ajuta să digerăm și să ne familiarizăm mai ușor cu toate aceste modificări, nu putem să nu ne raportăm la specificul activității noastre, la provocările cu care ne întâlnim în fiecare zi, dar și la faptul că avem colaborare cu o echipă specializată de contabilitate și audit care ne acordă suport permanent, ne ține la curent cu absolut toate modificările de ordin fiscal și ne îndrumă spre identificarea celor mai bune strategii pentru clienții noștri. Astfel, am putea considera că experiența acumulată de-a lungul timpului, situațiile/spețele complexe și variate cu care ne-am confruntat, deschiderea și interesul pentru schimbare, dar mai ales pasiunea pentru domeniul juridic, ne-au antrenat abilitatea de a ne adapta și de a face față provocărilor pe care modificările legislative sau schimbările de viziune le produc în mod inevitabil.

2. În acest an nu vom putea ocoli politica. Deși o vom trata subtil, ca pare integrată din viața și activitatea noastră,  2024 fiind anul cu cele mai multe alegeri la nivel mondial din ultimii 20 de ani, ne va pune cu adevărat unele întrebări. Din perspectiva unui avocat, cum va arăta acest 2024 din punct de vedere politic?

În mod real, deși discutăm despre un subiect care poate fi considerat sensibil, nu vom putea ocoli politica, mai ales în acest an.

Este evident că orice an electoral vine la pachet cu transformări și surprize ori, având în vedere că în acest an se vor organiza alegeri europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale, ne așteptăm la un an 2024 foarte dinamic.

Inevitabil toate aceste evenimente politice își vor pune amprenta și asupra activității profesionale a avocatului, astfel că ne vom confrunta cu siguranță cu situații care vor privi aplicarea și respectarea dispozițiilor legale din domeniul electoral, modificări de ordin legislativ, precum și posibile schimbări de viziune politică, care inevitabil vor influența și domeniul juridic.

Având în vedere că o parte semnificativă din portofoliul nostru de clienți este reprezentată de instituții publice, suntem convinși că vom avea parte în acest an de suficiente provocări, dar suntem pregătiți să le gestionăm.

3. Care este miza pentru Mușat & Asociații SCA în acest an?

Am putea spune că miza Mușat & Asociații SCA rămâne aceeași, adică să asigurăm clienților noștri asistență și servicii juridice de înaltă calitate și profesionalism, să ne exercităm profesia în continuare cu pasiune și să nu lăsăm obstacolele care pot interveni pe parcurs – inevitabilele schimbări despre care vorbeam și mai sus – să ne descurajeze, ci din contră, să ne motiveze și mai puternic.

Nu putem să nu menționăm și valorile pe care ne-am clădit echipa și în baza cărora ne-am desfășurat activitatea de-a lungul anilor – profesionalismul, transparența, promptitudinea, implicarea, integritatea și competența – urmărind în continuarea ca acestea să caracterizeze cu desăvârșire activitatea pe care întreaga echipă o desfășoară.

4. Care sunt ariile de practică pe care vă veți concentra în 2024? 

Evident că și ariile de practică pe care ne vom concentra atenția în anul 2024 se raportează la realitatea actuală și la nevoile care se pot naște din schimbările legislative și situația economică actuală, astfel că am putea spune că nucleul activității noastre se va concentra tot asupra domeniului de business, fiind astfel incluse serviciile juridice din sfera dreptului comercial și societar, dreptul muncii, drept fiscal, e-commerce, litigii și drept al afacerilor.

Totodată, nu putem neglija procesul de digitalizare și trendul ascendent al solicitărilor din domeniul crypto, IT și  securitate cibernetică, astfel că încercăm ca activitatea noastră să fie adaptată constant și la noile provocări din domeniul juridic.

Sursa articol: https://www.legalmarketing.ro/musat-asociatii-s-c-a-o-parte-semnificativa-din-portofoliul-nostru-de-clienti-este-reprezentata-de-institutii-publice-asa-ca-suntem-convinsi-ca-vom-avea-parte-de-suficiente-pr/