Stiri

Nerespectarea obligației impusă inculpatului în cadrul contrului judiciarde a nu conduce anumite vehicule – infracțiune sau nu?

25 noiembrie 2019

La data de 29.10.2019 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre pentru dezlegarea unei chestiuni de drept în materie penală, prin care se răspunde la sesizarea formulată de Curtea de Apel Suceava – Secția penală, prin care s-a solicitat un răspuns la întrebarea „Dacă obligația inculpatului de a nu conduce vehicule anumite stabilite, impusă de organul judiciar pe timpul măsurii preventive a controlului judicar conform art. 215 alin (2) lit. i) din Codul de procedură penală constituie o suspendare a exercitării dreptului de a conduce și întrunește condițiile de tipicitate ale infracțiunii prevăzute de art. 335 alin (2) din Codul penal”.

Astfel, Instanța Supremă a stabilit că obligația inculpatului de a nu conduce anumite vehicule pe perioada măsurii preventive a controlului judiciar nu constituie o suspendare a exercitării dreptului de a conduce și, în acest sens, nu întrunește condițiile de tipicitate ale infracțiunii prevăzute la art. 335 alin (2) din Codul penal (conducerea unui vehicul fără permis de conducere).

Concluzia Deciziei nr. 18/29.10.2019 este aceea că sancțiunea nerespectării cu rea-credință a obligației prevăzute în cadrul controlului judiciar este cea prevăzută de alin. (7) al art. 215 din Codul de procedură penală, și anume posibilitatea înlocuirii de către organul judiciar a măsurii preventive a controlului judiciar cu cea a arestului la domiciliul sau a arestării preventive.