Drepturi
Navigarea în complexitățile legale ale locului de muncă cu ajutorul unui avocat specializat în dreptul muncii
18 decembrie 2023
27 februarie 2018
Potrivit Ordonanței de urgență nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, pe durata concediului de risc maternal se acordă o indemnizație care se suportă integral din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.
Dreptul la concediile şi indemnizaţiile prevăzute la art. 2 alin. (1) este condiţionat de plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate destinată suportării acestor indemnizaţii, denumită în continuare contribuţie pentru concedii şi indemnizaţii.
Persoanele asigurate pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate în sistemul de asigurări sociale de sănătate, denumite în continuare asiguraţi, au dreptul în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă pe perioada în care au domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României, la concedii medicale şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, dacă desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă sau în baza raportului de serviciu, precum şi orice alte activităţi dependente.
Este obligatorie îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:
Codul muncii nu permite ca salariatele însărcinate sau care au născut recent să fie date afară de angajatori, decât în situații excepționale: dacă se află în reorganizare judiciară, în faliment sau în dizolvare.
Concediul de risc maternal se acordă pentru protecția sănătății și securității angajatei și/sau a fătului ori a copilului acesteia, în situaţia în care evaluările prevăzute se efectuează de către angajator, cu participarea obligatorie a medicului de la medicina muncii, iar rezultatele lor se consemnează în rapoarte scrise.
Angajatorii sunt obligaţi ca: în termen de 5 zile lucrătoare de la data întocmirii raportului, să înmâneze o copie sindicatului sau reprezentanţilor salariaţilor.
Pentru asigurarea securităţii şi sănătăţii la locul de muncă regulamentele interne ale unităţilor trebuie sa conţină măsuri privind igiena, protecţia sănătăţii şi securitatea la locul de muncă. Trebuie să prevină expunerea acestor femei la riscuri ce le poate afecta sănătatea şi securitatea, să nu li se impună munci dăunătoare sănătăţii, stării lor de graviditate sau copilului nou-născut. De asemenea, aceștia trebuie să informeze salariatele cu privire la riscurile de la locul de muncă, drepturile pe care le au şi măsurile ce trebuie luate.
Concediul de risc maternal se poate acorda, în întregime sau fracționat, pe o perioadă ce nu poate depăși 120 de zile, de către medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical în acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii.
Așadar, concediul de risc maternal se va acorda:
În cazul în care activitatea ce se desfăşoară la locul de muncă prezintă riscuri sau pune în pericol sănătatea sau securitatea angajatelor sau asupra sarcinii şi alăptării, angajatorul este obligat să ia măsuri și chiar să repartizeze salariata pe un alt post. Modificarea se realizează conform recomandării medicului cu menținerea veniturilor salariale, iar în acest sens se pot face modificări temporare a condițiilor de muncă și a programului de lucru.
Dacă modificarea condițiilor de muncă și/sau a programului de lucru nu este posibilă ori nu poate fi realizată din motive bine întemeiate, angajatorul va lua măsuri pentru a o repartiza la alt post de lucru fără riscuri pentru sănătatea ori securitatea sa, conform recomandării medicului de medicina muncii ori a medicului de familie, cu menținerea veniturilor salariale.
Riscurile la care poate fi expusă și care îi pot afecta sănătatea angajatei gravide sau care a născut recent ori care alăptează, sunt următoarele:
Pentru întocmirea dosarului cu privire la îndemnizația de creștere a copilului, sunt necesare următoarele documente:
Guvernul a adoptat în data de 4 august 2017 Ordonanța de Urgență nr. 82, iar conform acesteia, cuantumul minim al indemnizaţiei lunare începând cu 1 ianuarie 2018, nu poate fi mai mic decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referinţă, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depăşi valoarea de 8.500 lei.
Valoarea indicatorului social de referinţă (ISR) este cea prevăzută la art. 33 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, respectiv 500 lei, de unde reiese că indemnizația minimă de creștere a copilului de la 1 ianuarie 2018 este de 1.250 de lei, față de 1.233 de lei, cât era înainte.
Eunis Homorogan
Categorii
Arhiva