Fiscalitate
Prescripția creanțelor fiscale: Când și cum încetează obligația de plată?
28 martie 2025
2 mai 2017
Printre problemele confruntate la nivel național, se numără și cele cu privire la recuperatorii de creanțe, motiv pentru care a fost necesară o reglementare a activității acestora. În anul 2015 a intrat în vigoare Codul de Conduită al Asociaţiei de Management al Creanţelor Comerciale – AMCC, acesta oferind o clarificare a activității desfășurate de firmele specializate pe recuperările de creanțe. Aceste companii de colectare a creanțelor au ca obiect principal de activitate colectarea, monitorizarea și tranzacția creanțelor, precum și alte servicii suplimentare sau complementare legate de colectarea creanțelor, efectuate pe cont propriu sau în numele clienților acestuia.
Intervenția acestor companii are loc în momentul în care se realizează o cesionare de creanțe agentului de colectare, acesta efectuând activități de strângere a creanțelor. Motivul pentru care a fost nevoie de o reglementare a activității acestor firme de recuperări de creanțe s-a datorat hărțuirii realizate de firme de acest profil pentru a fi plătit debitul. Sub aspect infracțional, metodele ce au fost folosite de firmele de recuperări creanțe pot fi încadrate la infracțiunile de amenințare, hărțuire și șantaj. Atunci când este încheiat un contract de creditare, el fiind un contract specific, foarte bine determinat între creditor, banca, și un debitor, nu va putea interveni o altă societate comercială, asociație, fundație, fără o acreditare speciala de la BNR, pentru a exercita o obligație sau a revindeca anumite drepturi în această materie. Cazurile abuzive apar atunci când societățile de recuperare de creanțe sunt de fapt niște SRL-uri fără vreo acreditare în materie bancară, acestea neavând vreun raport direct cu creditorul.
Există modificări ce vin în sprijinul consumatorului și doresc să ajute la formarea unei piețe mai disciplinate, abordarea dorindu-se a deveni una onestă și transparentă. Astfel, în cazul în care vă aflați într-un caz în care ați fost notificat de intervenția unui recuperator de creanțe, este important să vă cunoașteți drepturile și obligațiile, dar și cum anume aceștia își desfășoară activitatea, codul de conduită etică putând fi citit aici.
Print Decizia ICCJ cu nr. 9 din 4 aprilie 2016, magistrații au hotărât că o persoană juridică nu va putea face o cerere de chemare în judecată pentru o altă persoană juridică și nici nu poate să o reprezinte pe aceasta în fața instanței. Regula enunțată se aplică și în situația în care consilierul juridic sau avocatul unei firme ar vrea să reprezinte în instanță o altă firmă. Analizând dispozițiile art. 84, alin (1) din Noul Cod de Procedură Civilă, cererea de chemare în judecată și reprezentarea convențională a unei persoane juridice nu se poate face prin mandatar persoana juridică, nici prin consilierul sau avocatul acesteia din urmă. Contractul prin care banca, spre exemplu, mandatează o firmă de recuperări de creanțe spre a fi colectat debitul restant, își produce efectele doar în planul dreptului material, nu și în planul dreptului procesual. Mai exact, nu se poate ajunge la situația în care firma ce e mandatată să recupereze creanța să facă cerere de chemare în judecată, căci legea interzice ca o persoană juridică să reprezinte în instanță o altă persoana juridică.
În România sunt aproximativ 170 de firme de recuperări credite bancare, restanțe de plată la telefonie mobilă sau la firmele de leasing, însă începând cu anul 2016, conform deciziei ICCJ enunțate mai sus, aceste firme, nici prin consultanți juridici, nici prin avocații lor, nu mai pot reprezenta firma la care dumneavoastră aveți o restanță de plată.
Activitatea prin care are loc o reprezentare convențională în fața instanțelor de judecată este una necomercială, rezervată prin lege avocaților și consilierilor juridici, neexistând un fundament legal potrivit căruia o persoană juridică să reprezinte o altă persoană juridică, chiar dacă cererea de chemare în judecată este formulată și semnată de consilierul juridic sau avocatul firmei mandatate să recupereze creanța. Decizia dată de Înalta Curte vizează persoanele care sunt executate silit sau care au apelat la contestația în anulare, în cazul în care banca, firma de leasing sau orice alt creditor ce este o persoană juridică este reprezentat în instanță de către un recuperator de datorii. Astfel, poate fi invocată lipsa calității de reprezentat, conform articolului 82 din noul Cod de procedura civilă. În momentul în care instanța constată lipsa dovezii calității de reprezentant a persoanei juridice care a acționat în numele părții, se va oferi un termen scurt pentru acoperirea lipsurilor. În cazul în care nu se îndeplinește acoperirea lipsurilor, nefiind realizată dovada calității de reprezentant, cererile mandatarilor vor fi anulate, la fel și executările silite.
De asemenea, recuperatorii de creanțe nu mai pot cere bani datornicilor dacă nu sunt înregistrați la ANPC. Începând cu data de 1 ianuarie 2017, activitatea de recuperare creanțe poate fi desfășurată numai de către entități înregistrate de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC), reglementarea aceasta fiind o repercusiune a intrării în vigoare a OUG nr. 52/2016. Un alt aspect important ce trebuie cunoscut, reglementat tot de OUG nr. 52/3016 este cu privire la interzicerea majorării nivelului comisioanelor și tarifelor, dar și introducerea sau perceperea unora noi. Dintre prevederile OUG 52, adoptată în luna septembrie a anului trecut, menţionăm interdicţia, între altele, de cesionare a contractului de credit şi a accesoriilor, a creanţei către o entitate care nu are sediul social, sucursală sau reprezentant în România, dar şi utilizarea de tehnici care să hărţuiască sau să abuzeze orice persoană în legătură cu recuperarea creanţelor, contactarea consumatorului la locul de muncă, precum şi comunicarea entităţii de recuperare creanţe cu consumatorul în intervalul orar 20,00 – 9,00.
Cu privire la alte condiții ce sunt analizate în aceasta ordonanță de urgență privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, puteți citi aici mai multe detalii.
În concluzie, vă recomandăm să citiți cu atenție dacă sunt îndeplinite toate condițiile de către recuperatorii de creanțe, şi să acționați cu diligență maximă în toate demersurile realizate.
Legal Adviser Alexandra LuchinCategorii
Arhivă