Fiscalitate
Noi modificări aduse Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură
19 august 2024
29 aprilie 2020
Pornind de la articolul publicat anterior pe pagina noastră, https://avocat-musat.ro/noutati/ cu privire la schema de ajutor de stat aprobată de Guvernul României ca modalitate de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii în contextul efectelor generate de pandemia COVID-19, dorim să supunem atenției dvs. etapele de parcurs de către o societate pentru obținerea unui credit sub incidența OUG nr. 42/2020.
Statul acordă garanţii de 80% sau 90% din valoarea finanţării creditelor acordate întreprinderilor mici şi mijlocii de către instituţiile de credit în scopul realizării de investiții și pentru capital de lucru în vederea asigurării continuității activității societăților în discuție, implicând totodată și protecția angajaților astfel încât nu se ajungă în stadiul disponibilizărilor masive.
I.BENEFICIARII:
În primul rând, menționăm faptul că pot avea calitatea de beneficiar în baza schemei:
Pot beneficia de ajutor de stat în baza schemei IMM-urile din toate sectoarele, cu EXCEPȚIA celor din următoarele domenii: industria jocurilor de noroc și pariurilor, producție sau comercializare de armament, muniții, explozibili, tutun, alcool, substanțe aflate sub control național, plante, substanțe și preparate stupefiante și psihotrope, activități de investigare și protecție, dacă îndeplinesc o serie de criterii de eligibilitate pe care le-am expus în articolul anterior.
De asemenea, menționăm că formele de organizare a activităților specifice profesiilor liberale, cum ar fi cabinetele medicale, cabinetele individuale sau asociate de avocați, contabili autorizați, experți contabili, practicieni în insolvență etc. nu sunt eligibile în cadrul Programului IMM INVEST ROMANIA, întrucât nu se încadrează în categoria IMM-urilor.
Pe lângă aceste condiții, în funcție de banca aleasă pentru contractarea creditului, se pot impune condiții suplimentare.
III. SUMA MAXIMĂ de care poate beneficia aplicantul este următoarea:
a) pentru capitalul de lucru – valoarea maximă a creditării este de 500.000 lei, statul garantând 90% din valoarea finanţării.
b) pentru investiții – valoarea maximă a creditării este de 10.000.000 lei, statul garantând 80% din valoarea finanțării.
a) pentru capitalul de lucru – valoarea maximă a creditării este de 1.000.000 lei, statul garantând 90% din valoarea finanţării.
b) pentru investiții – valoarea maximă a creditării este de 10.000.000 lei, statul garantând 80% din valoarea finanțării.
a) pentru capitalul de lucru – valoarea maximă a creditării este de 5.000.000 lei, statul garantând 80% din valoarea finanţării.
b) pentru investiții – valoarea maxima a creditării este de 10.000.000 lei, statul garantând 80% din valoarea finanțării.
ETAPELE PROGRAMULUI. CAZ PRACTIC.
Societatea X, având un număr de 35 de angajați s-a hotărât să acceseze de la Banca Y un credit pentru capital de lucru pe o perioadă de 36 luni, motivat de nevoia de a avea o sursă de capital pentru susținerea activității curente precum: plata salariilor, achiziție de stocuri, plata datoriilor la bugetul de stat, plata furnizorilor sau alte plăți.
Suma maximă pe care o poate obține societatea X este de 10.000.000 lei, statul garantând 90% din valoarea finanțării. Acest plafon nu echivalează cu suma ce va fi efectiv împrumutată. Astfel, un beneficiar eligibil va putea accesa efectiv un credit egal cu valoarea cea mai mare dintre:
(i) dublul sumei reprezentând cheltuielile salariale, inclusiv contribuţiile sociale obligatorii datorate de angajator aferente veniturilor din salarii şi asimilate salariilor, înregistrate la nivelul anului 2019 ;
(ii) 25% din cifra de afaceri netă a beneficiarului pe 2019 ;
(iii) o valoare care să rezulte din nevoile sale de lichidităţi, acestea pot include atât costuri cu capital de lucru, cât şi costurile cu investiţii, cu condiţia prezentării unor documente justificative de către beneficiar, situaţie în care cuantumul împrumutului nu poate depăşi nevoile de lichidităţi de la momentul acordării pentru următoarele 18 luni.
Ce trebuie să facă Societatea X?
Aplicând astfel, Societatea X poate beneficia de garanții de stat de maxim 90% din valoarea creditului; o durată de finanțare de până la 36 de luni, cu posibilitatea de prelungire pentru încă 36 luni; rata dobânzii Robor la 3 luni +2,5 %/an, subvenționată 100% de la bugetul de stat și suportarea de către stat a costurilor de acordare, monitorizare și administrare a garanțiilor acordate în numele și contul statului. Comisionul de risc perceput de FNGCIMM (fondul însărcinat de Ministerul Finantelor Publice cu administrarea schemei) va fi acoperit de asemenea de stat prin acordarea unui grant.
Dobânda și comisioanele aferente finanțării sunt suportate prin bugetul Programului până la data de 31.12.2020, apoi revine de drept Societății X să le achite până la rambursarea finanțării. Acordarea acestui grant (subvenționarea dobânzii și a comisioanelor de acordare) mai poate continua pentru următorii 2 ani, în condiţiile în care creşterea economică estimată de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză pentru această perioadă se situează sub nivelul creşterii economice din anul 2020.
Pentru informații suplimentare legate de Programul IMMINVEST ROMANIA, echipa Mușat & Asociații S.C.A vă stă la dispoziție!
Echipa Musat & PartnersCategorii
Arhiva